Polévka ze sedmikrásek

16. dubna 2008 v 8:00 | Alena |  Polévky

(4 porce)

  • 1 hrst sedmikráskových květů i lístečků
  • svazek jarní cibulky
  • hrst sušených hub
  • 1 lžíce dětské jemné krupice
  • 4 vejce
  • 1 lžíce másla
  • drcený kmín
  • mletý pepř a sůl
  • pažitka
  • zelená petrželka
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru

Oprané houby namočíme na 3 hodiny do horké vody. Potom je spolu s kmínem uvaříme ve vývaru. Krupici na sucho opražíme a přidáme ji k měkkým houbám. Dobře promícháme a povaříme asi 10 minut.

Do polévky přidáme velkou část posekaných sedmikrásek (uschováme několik kvítků na ozdobu) a necháme je přejít varem. Ochutíme solí a pepřem.

Z vajec si na másle usmažíme volská oka. Osolená je rozdělíme do každého talíře, posypeme jarní cibulkou nakrájenou i s natí a opatrně zalijeme polévkou tak, aby žloutek zůstal celý.

Nahoře posypeme nastříhanou pažitkou a několika kvítky sedmikrásek.

Rada: Sedmikrásky trhat jenom na místech o kterých víme, že nebyly chemicky ošetřeny. Netrhat je na příklad v parcích s volně běhajícími psi.

Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 16. dubna 2008 v 9:05

Krása... ! :-)

Zrovna v neděli jsem sedmikrásky zase sbírala, tentokrát na salát :-)

P.

2 Mánek Mánek | E-mail | Web | 16. dubna 2008 v 9:27

Hřibačka s kytkama! Bezva! A to nám doma za mlada vtloukali do hlaviček, že sedmikrásky jsou jedovaté... :-D

3 Bali Bali | Web | 16. dubna 2008 v 11:26

vypadá to moc hezky, ale kdybych dala do polívky sedmikrásky, jsem si jistá, že manža by je vyndal. Přitom pampeliškový salát jí!

4 Jitka Jitka | E-mail | 16. dubna 2008 v 12:05

Papájo, Alena a já jsme zase obdivovaly Tvůj aspik. Kytičky do salátu také přidávám a v Kanadě dokonce prodávali kytičky mezi zeleninou a dělal se salát jenom z kytiček, tedy pochopitelně jedlých ;o) Už se těším na Tvůj salát...

5 Jitka Jitka | E-mail | 16. dubna 2008 v 12:11

Mánku, myslím si, že nám vtloukali do hlavy nejíst nic z volné přírody, pokud se člověk opravdu nenaučil co je jedlé. U některých rostlin, jako je na příklad rebarbora, jsou řapíky jedlé, ale ne už listy, atd. ;o)

A navíc, víš jak taková sedmikráska, nebo fialka vypadá dobře v kostce ledu do nápojů....

6 Jitka Jitka | E-mail | 16. dubna 2008 v 12:39

No, na co jsme zvyklí, to automaticky přijímáme a co je nového, na to si musíme navyknout. Vzhledem k tomu, že jsem si všimla estetické úpravy pokrmů připravených panem manželem, nejspíš by se přesvědčit dal ;o)

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. dubna 2008 v 14:00

Není nic lepšího, než si kousnout do jara :-) Rozkvetlé sedmikrásky na talíři mám moc ráda a Jitčina polévka má hned sedm krás navíc.

8 Jitka Jitka | E-mail | 16. dubna 2008 v 14:53

U nás sice bouří a leje, ale tím víc všechno poroste. Šárko, dějuji Ti moc za překrásný slovní obrat ;o)

9 Yva Yva | Web | 16. dubna 2008 v 15:29

Jitko, polévka na talíři vypadá jak rozkvetlá zahrada. Takové jídlo hned zlepší náladu. Já jsem zase slyšela, že pojídání sedmikrásek pomáhá na bolesti hlavy, ale vyzkoušeno nemám. Mít na vybranou, určitě bych volila bílé hlavičky sedmikrásek před pilulkami. :o)

10 luckydina luckydina | E-mail | 16. dubna 2008 v 21:49

planý rostlinky používám při vaření ráda, moje oblíbená autorka kuchařek  Dagmar Lánská, to je velká propagátorka bylinek při vaření, do sedmikráskové polévky dávám na talíř i vajíčka smažená, ze sedmikrásek dělám i saláty, ale prý jsou jedovatý pro psy, v tomto období jsou celé rostlinky krásně křehké , vynikající je i bršlice, ptačinec, lebeda, mladé listy křenu

11 Jitka Jitka | E-mail | 17. dubna 2008 v 8:46

Ještě jsem nepodotkla, že ten rozkvetlý talíř navařila Alena ;o)

Yvo, tak mě napadlo, rostou u Vás sedmikrásky? Tam, kde jem žila v Kanadě nerostly...nevím, možná díky pěstovaným trávníkům?

Chudobky může člověk použít i na přípravu čaje a různě v kuchyni i jako kandované květiny na ozdobu nejenom sladkostí. Zajisté mají plno použití i z lékařského hlediska...a tak jako Ty, pokud to jde, dávám přednost přírodním léčivům před chemií!

Moc Ti děkuji za komentář ;o)

12 Jitka Jitka | E-mail | 17. dubna 2008 v 8:54

luckydina, dík za zastavení a moc pěkný komentář plný dobrých nápadů.

Na webu jsem se vzdělala o chudobce, že podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě a hojivě. Pomáhá ke zvýšení látkové výměny v játrech. Doporučuje se také při chorobách žlučníku. Působí močopudně, lehce podporují pocení a čistí krev. Zevně ve formě koupelí se užívá při různých kožních chorobách jako jsou ekzémy, lupénka, lišeje, vyrážky či akné a taktéž na špatně se hojící rány. Kloktáním napomáhá léčbě zánětů hrdla a dásní. To, že ji lze různě použít v kuchyni jsem už věděla....

Podívám se na nějakou tu kuchařku od D. Lánské a děkuji Ti za její doporučení,

13 Bali Bali | Web | 17. dubna 2008 v 15:44

od D. Lánské mám Plané rostliny v kuchyni, určitě ji mají v antikvariátech ;-)

14 Tea Tea | 17. dubna 2008 v 17:35

Ještě lepší je, také od D. L.,  Zelené koření II. -plané druhy. To, když jsem si přečetla, tak už jsem pochopila rčení mojí maminky, když zrovna došly finance :" příští tejden se asi pudeme pást".:-) Na té louce a v lese toho roste tolik poživatelného, že ani do zeleniny nemusíme chodit. Mívali jsme zahradu zaplevelenou bršlicí a nešla nikdy vypudit. A paní Lánská píše, že se o ní dokonce uvažuje jako o budoucí listové zelenině. Kdyby to tehdy maminka věděla, tak jsem asi vyrostla na bršlici. :-)) Nebo šťavel, ten krásně zelený nakyslý jetelíček, co jsme jako děti uzobávaly v lese. Šup s ním do salátu ! :-)

Jitko ta " poléfčička" je úžasná, voní jarem a ty sušené houby tam působí jako takový poslední záchvěv zimy, ještě jsem tady, ale už brzy ode mne budete mít pokoj.  Krásná fotka...:-)

15 Jitka Jitka | E-mail | 17. dubna 2008 v 18:58

Bali, díky za tip, musím se přiznat, že s českou kolekcí kuchařek teprve začínám ;o)

16 Jitka Jitka | E-mail | 17. dubna 2008 v 19:21

Tea, ta chvála fotky patří Aleně, ančto to byla ona co vařila ;o)

Moc Ti děkuji za další tip na zajímavou kuchařku, po které se určitě poohlédnu. Je pravda, že toho v přírodě roste víc než si kolikrát uvědomujeme, člověk jenom opravdu musí znát co je jedlé ;o) Když ses zmínila o šťovíku..... ten jsem měla mezi bylinkami v zahradě a každé jaro jsem připravovala omáčku k lososu (Saumon à l'oseille...tradiční francouzský recept) velice snadnou, zato fantasticky vyváženou s poměrně tučnější rybou.

Děkuji Ti za velice milý komentář  a čas jej napsat ;o)

17 Tea Tea | 17. dubna 2008 v 21:31

Šťovík je také báječný, ale já myslela šťavel. To je něco jiného. :-) Roste toho opravdu spousta. Jen si také najít čas někam do přírody vyrazit....:-)

18 Jitka Jitka | E-mail | 18. dubna 2008 v 0:22

Tea, to se mi to nějak popletlo ;o) Šťavel, tedy oxalis jsem měla ve skalce kvůli lístkům kolikrát nafialovělým, ale ten jsem se nikdy nepokoušela jíst...a tak jsem se opět něco přiučila, díky Tobě ;o)

19 sigrid sigrid | E-mail | 18. dubna 2008 v 17:12

Jitko, sedmikrásky se z talíře jen smějou. Dělala jsem jí před čtrnácti dny, ale jenom z plevílků -sedmikrásky, fialkové listy, popenec, šťovík, pampelišky a tak. Ale ta houbová se mi moc líbí.

20 Yva Yva | Web | 18. dubna 2008 v 17:32

Ad 11: Sedmikrásky tu taky normálně nejsou vidět, ale dají se koupit semínka. Jenže jak říkáš -- na těch našich pěstěných trávnících, kterým dáváme každých pár dní frizúru, by se chudáčci chudobky nechytaly. A co nestačíme zlikvidovat my, o to se postarají permanentní obyvatelé našich zahrad, divocí králíci. ;o)

Alenko, moc se Ti to povedlo! :o)

21 Jitka Jitka | E-mail | 19. dubna 2008 v 8:57

sigrid, neznala jsem, nebo jsem zapomněla na mnoho  bylinek a jedlých rostlinek, i když některé z nich jsem používala i v zámoří, ale unikaly mi česká jména? Jsem ráda, že se Ti zdejší verze ¨jarní polévky¨ líbí. Děkuji Ti za komentář ;o)

22 Jitka Jitka | E-mail | 19. dubna 2008 v 9:13

Yvo, v některých částech Kanady, jako je PEI chudobky rostou, takže je to možná také podnebím. Rostly také vysázené v zahradách na záhoncích, ale to jsou  ty anglické pěstované...

Tak Vy máte králíky a u nás jsou  groundhogs, což mně slovník přeložil jako krtek. To by tedy byl pořádný krtek ;o) Měla jsem vysázený čtverec fialek pod břízou, jeden den jsem přišla domů a čtverec byl jenom se strništěm, ani jedna fialka...všechno ožráno!

Děkuji Ti za zastavení a čas komentovat ;o)

Komentáře jsou uzavřeny.