Oblíbený dort ke kávě, kterého nikdy není dost

17. dubna 2008 v 8:00 | Jitka |  Talíř sladkostí ze světa

Budete potřebovat:

  • 150 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 150 g lehce na sucho opražených a na jemno pomletých loupaných mandlí
  • 100 g piškotových drobečků
  • 50 g citrónové kandované kůry
  • 50 g pomerančové kandované kůry
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • na špičku nože umletých hřebíčků
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
  • 3 vrchovaté lžíce rozmíchané meruňkové marmelády, nebo džemu (musí být poměrně tekutý, jinak zředěný citrónovou šťávou)
  • 60 g čokolády nakrájené na kousky
  • 6 bílků na sníh
  • máslo a mouka na formu
  • 5 lžic meruňkové marmelády, nebo džemu, je-li nutné zředěné citrónovou šťávou a dobře umíchané
  • 2 balení marcipánu
  • lupínky loupaných mandlí na sucho opražených
  • kandované nebo krystalizované fialky, nebo koupené malé čokoládové ozdoby na dort

Cukr umícháme se žloutky do světla a lehka. Přidáme mandle, piškoty drobně
posekanou kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, koření, marmeládu,
citrónovou kůru a malé kousky čokolády.

Z bílků našleháme pevný sníh a ten lehce po částech vložíme do žloutkové
směsi.

Předehřejeme troubu na 180°C. Rozevírací dortovou formu vymastíme a vysypeme.

Těsto do ní vložíme a na povrchu ho uhladíme. Pečeme asi 3/4 - 1 hodinu až zapíchnutá špejle do středu je po vyjmutí čistá (čas je orientační).

Studený dort horizontálně rozřízneme a potřeme částí marmelády. Spojíme a zbytkem marmelády potřeme povrch a strany dortu.

Marcipán spojíme a uhněteme. Vyválíme jej na placku velikosti formy a podle jejího dna z marcipánu vykrojíme kruh. Opatrně jej přeneseme na dort. Na strany přilepíme lupínky mandlí. Povrch marcipánu lehce ozdobíme kandovanými fialkami, nebo čokoládovými ozdobami. I čerstvé jedlé květy vypadají pěkně.

Dobrou chuť!
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 17. dubna 2008 v 9:17 | Reagovat

Dort je výborný ke kávě. Je hutnější, plný chytí a jak i jeho název napovídá, opravdu ho není nikdy dost ;o) Nemusí se zdobit marcipánem, může se jenom posypat na příklad čokoládovou rýží, lupínky mandlí tak jako jeho strany, nebo jenom cukrem...

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. dubna 2008 v 17:19 | Reagovat

Zase jeden fešácký dort :-) Představuji si kandované fialky, jak se na bílé marcipánové louce vyjímají. Někde jsem viděla návod, jak jedlé květy natužit bílkem a potom je poprášit moučkovým cukrem. Byly to úchvatné cukrárenské dekorace. Jen už nevím, kde jsem to vlastně viděla :-)

3 Jitka Jitka | E-mail | 17. dubna 2008 v 18:50 | Reagovat

DolceVita, znám jak připravit krystalizované fialky a jiné kvítí (potření bílkem, posypání jemným krystalovým cukrem a usušení) a také kandované (namáčené ve svařeném cukru, který se popřípadě obarví jedlým barvivem a kanduje se tak i například citrusová kůra). Jestli se letos dostanu ke kandování fialek, tak proces nafotím ;o) Jsou to opravdu překrásné dekorace. Mám doma skleničku kandovaných fialek z Bordeaux, ale šetřím je na nějaký ¨důležitější¨výtvor ;o) Vypadají krásně nejenom na marcipánu. ale i na fondánu...

Díky za zastavení!

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. dubna 2008 v 12:44 | Reagovat

Díky Jitko! Moc se přimlouvám za ten fotorecept s květinami v kuchyni. Já si vyrábím z rozmaru domácí růžovou sladkou vodu. Občas takové drobné šílenosti zvednou člověku náladu :-) Dávala jsem to přátelům jako dárek a setkávalo se to s velkým úspěchem. Kandované fialky z Bordeaux to zní opravdu jako "voňavé šperky" ve skleničce pod víčkem. Nechám ti tu odkaz na tu mou růžovou esenci :-)

http://dolcevita.blog.cz/0612/ruzova-esence

P.S.

Hlásím se na školení, jak krystalizovat fialky :-) Rezervuji si místo v první lavici, abych to od tebe pořádně odkoukala!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.