Kuřecí paličky smažené v kokosu

18. dubna 2008 v 8:00 | Jitka |  Drůbež
Někdy mám ráda chutné zakousnutí, které je rychle připravené. Tento recept se hodí i k neformálnímu pohoštění, třeba na zahradě. Může se použít kuře ve formě paliček, na proužky nakrájených prsou, nebo kuřecí panenky, ale i jiná drůbež je vhodná. A nejenom to, ale i mořské potvůrky. Hlavně krevety takto připravené jsou výborné. Omáčka na namáčení je libovolná, ale my máme rádi tu podle receptu dole. Je to vlastně osvědčená BBQ omáčka. Někdy člověk rád něco jiného než majonézu. Miska lepivé rýže a trochu čerstvé zeleniny všechno krásně doplní.


pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 4 kuřecí paličky (spodní část nohy, stehýnka si nechme na jiný recept)
  • asi 4 lžíce rýžové mouky, nebo kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky utlučeného pepře, nebo podle chuti, nejlépe bílého
  • sůl podle chuti
  • 1 - 2 bílky
  • neslazený strouhaný kokos, nejlépe hrubý
  • podzemnicový, nebo jiný rostlinný olej na smažení

Obalit paličky v kukuřičném škrobu, potom v trochu našlehaném bílku a nakonec v kokosu.


Usmažit je v malém vysokém kastrolku do poloviny naplněném olejem.


Paličky smažit po dvou kouscích ne příliš naprudko, aby se maso po všech stranách dobře propeklo (asi 10-12 minut). Necháme okapat na ubrousku.


Dobrou chuť !


Poznámka: Stejně můžeme připravit krevety. Mohou být zmrazené, ale i syrové. Po rozmrazení je oloupeme, ale necháme jim ocásek. Potom je nařízneme na hřbetě a vyjmeme černou ¨nitku¨. Doba smažení je jenom 5-8 minut, podle jejich velikosti.


Pikantní omáčka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • střední španělská, nebo červená cibule nakrájená na 7 mm kousky
  • 2 - 3 stroužky česneku, utřené
  • 1 konzerva rajčat (750ml) na hrubo rozmačkaná
  • špetka cayenského pepře, nebo podle chuti
  • 1 lžíce worcestershire omáčky
  • 1 - 2 lžíce jablečného octa
  • 50 ml medu
  • hrubá sůl a pepř podle chuti

V kastrolku rozehřát olej na středním ohni. Přidat cibuli a za chvíli česnek. Za stálého míchání smažit, až je cibule sklovitá, asi 5 minut.

Zamíchat dovnitř rajčata, cayenský pepř, worcestershire omáčku, ocet a med. Dusit tak dlouho, až je směs zredukovaná na 1/3, což potrvá asi 45 minut. Sem tam zamíchat.

Po částech rajčatovou směs rozmixovat, osolit ji a opepřit. Nalít do sklenice a nechat vychladnout. Vzduchotěsně uzavřít a uschovat v chladničce až dva týdny. Hodí se na mnoho použití a také na BBQ.

Dobrou chuť!
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mánek Mánek | E-mail | Web | 18. dubna 2008 v 21:24 | Reagovat

Jitko!!! Tu BBC omáčku!!! :-D Prosím!!! :-D

Dole je jenom dort... :-/

2 Alena Alena | E-mail | 18. dubna 2008 v 22:05 | Reagovat

Mánku,

promiň! Omáčka už je na světě!

Já jsem na ni zapomněla. Tím se omlouvám i Jitce.

Alena

3 Jitka Jitka | E-mail | 19. dubna 2008 v 8:41 | Reagovat

Mánku, máš-li zájem o BBQ omáčku, mám jeden kanadský recept, používaný při velkých grilovacích akcích, která obsahuje kávu. Možná ji připíšu přímo sem pod recept, nebo časem nějaké to BBQ přidám, OK?

;o)

4 Jitka Jitka | E-mail | 19. dubna 2008 v 8:45 | Reagovat

Aleno, vždyť Ty se namáš za co omlouvat ;o) Jenom si užívej Dublinu do poslední vteřinky.......a potom Vám přeji  šťastnou cestu domů!

5 Mánek Mánek | E-mail | Web | 21. dubna 2008 v 14:43 | Reagovat

Budu rád, grilovací sezóna je za dveřmi! Nebo že by už vstoupila? :-D

6 Jitka Jitka | E-mail | 25. dubna 2008 v 11:57 | Reagovat

Mánku, běhám po jiných povinostech, ale na Tebe jsem nezapomněla, jenom jsem se trochu opozdila, za což se omlouvám ;o)

Recept:

BBQ kovbojská omáčka/marináda z Kanady

pro 4 osoby budete potřebovat:

120ml kečupu

2 lžíce melasy, nebo medu (běžně se užívá melasa na vaření)

120ml silné espresso kávy

1 střední cibule na drobno nakrájená

1/2 zelené papriky, na drobné kostičky nakrájené

3-4 stroužky česneku, utřené

2 lžíce sušené hořčice + 1 lžíce vody

4 lžíce jablečného octa

6 lžic hnědého cukru

2 lžíce Worcestershire omáčky

4 lžičky kayenského pepře, nebo podle chuti

sůl a pepř podle chuti

1, Smíchat hořčičný prášek se lžicí vody na pastu.

2, V kastrolku smíchat hořčičnou pastu s ostatními ingrediencemi a přivést do varu. Za stálého míchání na středním ohni vařit tak dlouho, až omáčka zhoustne,+ -  20  min.

..........................................................................................................................................................................

A zde je bonusový recept ;o)

BBQ černá omáčka

Na 5 hrnků omáčky budete potřebovat:

250 ml hodně silné zrnkové kávy

250 ml Worcestershire omáčky

125 ml kečupu

125 ml jablečného octa

3 lžíce pomletých červených chili papriček, nebo podle odvahy

2 lžičky soli

2 velké na drobno posekané cibule

4 lžíce posekaných jalapeños, nebo jiných zelených chili papriček, nebo podle chuti

6 stroužků utřeného česneku

(recept lze připravit z poloviny, nebo čtvrtiny uvedených ingrediencí)

Vše vložit do kastrolku a povařit asi 25 minut. Nechat trochu zchladnout a potom rozmixovat. Úplně vychladlou omáčky dát do chladničky a tam ji skladovat do použití.

TIP Rozdělit omáčku na dvě části, jednu použít na potírání při přípravě BBQ a druhou dát v misce na stůl jako ochucení hotového pokrmu.

7 Alena Alena | E-mail | 4. června 2008 v 22:40 | Reagovat

Jitko,

paličky u nás sklidily velký úspěch. Byly opravdu moc chutné!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.