Křehký makový závin bez vajec

11. dubna 2008 v 12:12 | Alena |  Moučníky a dezerty

  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • balíček sušeného droždí
  • 50 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • sůl

Maková náplň:

  • 150 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 100 g rozkrájených sušených švestek
  • 2 oloupaná a nastrouhaná jablka
  • 5 polévkových lžic višňové marmelády
  • citronová kůra

Z droždí, vlahého mléka, špetky cukru a mouky vytvořte kvásek, dejte vykynout na teplé místo.

Do mísy vložte ostatní ingredience, přidejte vykynutý kvásek a vše dobře zpracujte v tuhé těsto. Nechte 30 minut odpočinout.

Mezitím si uvařte makovou náplň.
Svařte cukr s mlékem a mletým mákem. Uvařený mák smíchejte s rozkrájenými sušenými švestkami, nastrouhanými jablíčky, višňovou marmeládou a citronovou kůrou.


Odpočinuté těsto rozdělte na dva díly. Každý díl rozválejte na obdélník a naplňte náplní. Stočte a dejte na plech vyložený pečícím papírem.


Potřete žloutkem, propícheje špejlí a pečte ve středně vyhřáté troubě.


Závin nechte vychladnout.


Pocukrujte, nakrájejte, uvařte kávu a můžete podávat.


Dobrou chuť !
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 13:24 | Reagovat

Aleno, mák se švestkama je moje oblíbená kombinace a v takovémto balení, nemluvě o prezentaci je ještě víc neodolatelná ;o)

2 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 15:24 | Reagovat

teda to musí být ale dobrota, to je přesně pro mne ;-)

3 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 15:40 | Reagovat

Bali, takže Ty jsi také maková? Já si dovolím poděkovat za Alenu.......ona se totiž balí na cestu, ze které nám jistě doveze něco chutného ;o)

4 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 16:37 | Reagovat

já vím ;-)

jo, jsem nejvíce maková a tvarohová, ale povidla taky můžu. Ono není moc věcí co mi nejedou!

5 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 17:00 | Reagovat

no, tos to uhodila na hlavičku. Bramborové placky dělané na plotně sporáku s makovo/povidlovou nádivkou - to je, jak můj dávný kolega říkával, extáze v hubě. On to tedy říkal ještě trochu jinak ;o)

6 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 17:34 | Reagovat

téda, tak to bych si fakt dala!!!!!! Pošleš?

7 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 18:21 | Reagovat

;o)))

8 Alena Alena | E-mail | 11. dubna 2008 v 19:40 | Reagovat

Teda holky, vy mně ale děláte chutě s bramborovými plackami. Ty já mám v oblibě. (To je fakt extáze...) :-))) Nerada je ale dělám, protože je pak v kuchyni spoušť!

U nás je maková náplň asi taky nejoblíbenější. Ale ořechová.....hmmm...mňam! :-))

9 Alena Alena | E-mail | 11. dubna 2008 v 21:16 | Reagovat

Ano, jak už Jitka naznačila, balím a chystám se na cestu. Pár dnů tady nebudu, ale bude tady Jitka a jistě něco chutného připraví. :-)

10 lydia lydia | 21. dubna 2008 v 13:42 | Reagovat

Aleno, tak švestky dávám, jablka také, ale na višňovou marmeládu bych nepřišla. Mám jí ve sklepě dost. Díky za dobrý nápad, určitě vyzkouším.  A se šlehačkou v kávě a ke štrůdlu......

Vidím, že jsi na cestách, tak příjemný pobyt, ať je to kdekoliv:-)

11 Ginevra Ginevra | Web | 20. května 2008 v 10:25 | Reagovat

Hmm, hned bych si dala:-)

12 Jarka Jarka | 26. května 2008 v 13:52 | Reagovat

Holky, ja jsem tak rada, ze me jedna dobra duse (blanca.xy) navedla na tyhle stranky...a tak vstavam o hodinu driv a tesim se recepty a vtipnymi komentari. Na tenhle strudlik se moc tesim, ctu o bramborovych plackach a jsem jako ti pejsci pana Pavlova...

13 Alena Alena | E-mail | 4. června 2008 v 20:31 | Reagovat

Jarko, vítej na blogu !!!! Jitka je momentálně chvilinku nepřítomná, ale zcela jistě se brzy vrátí. Tímto děkuji i Blance za upozornění na náš blog. :-)

14 Eva Eva | 31. května 2009 v 15:23 | Reagovat

dík za recept  pekla jsem výbornýýýýýýý!!  Eva

15 Irena Irena | E-mail | 20. prosince 2009 v 13:15 | Reagovat

Jakmile upeču makový závin vždy mi při pečení praskne.Může to být tím, že jej nepropíchám před pečením.Irena.

16 Alena Alena | 2. ledna 2010 v 13:18 | Reagovat

Ireno,
para musi unikat. Proto to praska.
Zdravi Alena

17 Jiří Bureš Jiří Bureš | Web | 7. května 2011 v 16:27 | Reagovat

Dneska jsme pekli závin podle babiččina receptu: http://recepty.jiribures.cz/moucniky/obycejny-makovy-zavin/ - zrovna mám jeden kousek před sebou ;-)

18 Alena Alena | Web | 7. května 2011 v 17:37 | Reagovat

[17]: Říká se: "obyčejný makový závin", ale je neobyčejně chutný. :-) A makový je nejlepší! ;-) Od babičky recept, tak to musí chutnat i u srdce. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.