Jarní kuřátka

15. dubna 2008 v 8:00 | Alena a Jitka |  Drůbež
Jsou to baby kuřátka asi 4 - 6 týdnů stará, která váží 400-500 gramů. Chovají se speciálně pro konzumaci. Jsou plná extra chutí a jsou měkoučká. Obvykle jedno stačí pro dospělou osobu. Avšak i když jsou tak malá, přece jenom potřebují 45-50 minut pečení při 190 °C.
Poussin - jarní kuřátka (Spring Chicken), Coquelet - kohoutek, Wild Cornish hens - cornwallské divoké slepičky.


  • 2 malá kuřátka
  • 1 lžíce posekaného estragonu, nebo 1 lžíčka sušeného
  • 1 lžička limetkové nastrouhané kůry
  • 4 lžíce másla (60g)
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř

Nádivka:

  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce pokrájené suché šunky, nebo pancetty (osobně jsem použila pršut krkovici)
  • 2 jarní cibulky
  • asi 6 hub (můžete přidat několik sušených lesních)
  • 4 lžíce šlehačky
  • 4 lžíce strouhanky (nebo podle potřeby)
  • sůl a pepř podle chuti


Předehřát troubu na 200 °C.


Smíchat máslo, estragon, limetkovou kůru, med, sůl a pepř. Potřít tím kůži kuřátek.

Nádivka:

Rozehřát olej na pánvi, přidat Pancettu a smažit ji asi 2 minuty, až začíná být
křupavá. Zamíchat tam jarní cibulky a smažit další 1 minutu, přidat houby,
estragon a smažit, až houby pustí svou šťávu, asi za 5 minut. Zalít vše
šlehačkou a přivést do varu. Vařit, až směs zhoustne. Odstavit a zamíchat
tam strouhanku, ochutit solí, pepřem a ochutnat. Nechat vychladit.


Rozdělit směs mezi kuřátka a nadít je. Pomocí kovové jehly zavřít otvor a založit křidélka za záda.


Položit kuřátka na pekáč prsíčky nahoru a péct je asi 45-50 minut, nebo až je
kůže křupavá a z masa vytéká po zapíchnutí kovové jehly čirá šťáva.


V polovině pečení potřít kuřátka výpekem z pánve.


Kuřátka na řezu


Pečená salsa ke kuřeti

  • 4 lžíce aceto balsamico
  • 2 lžíce medu
  • 1/4 lžičky kayánského pepře, nebo podle chuti
  • 4 blumy, nebo 8 švestek (i zavařené a slité) nakrájené na 2,5 cm kostky
  • 250 ml posekané červené cibule
  • 4 lžíce posekané máty, nebo meduňky
  • 2 lžíce šťávy z limetky, nebo podle chuti
  • sůl a pepř podle chuti


Předehřát troubu na 200°C.

Smíchat balsamický ocet, med a kayánský pepř. Přivést do varu a vařit asi 2 minuty nebo až směs trochu zhoustne.

Zamíchat ovoce do směsi, rozložit na plech a péct v troubě asi 20 minut do měkka. Sem tam promíchat.


Vyjmout z trouby, smíchat s cibulí a limetkou. Ochutit solí, pepřem a posekanou meduňkou.


Salsu podávat vedle drůbeže.

Dobrou chuť!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 15. dubna 2008 v 11:05 | Reagovat

Aleno, moc pěkně jsi ty kohoutky upekla. Vzpomínám si, když jsem je ochutnala poprve...řekla jsem si, opravdu zajímavé a od té doby jsme je ochutnali již několikrát a to ne vždycky s Coquelet, ale také s křepelkama a cornwallskýma slepičkama (ty, když jsou větší, stačí jedna pro dvě osoby). Užívej si cestování ;o)

2 Bali Bali | Web | 15. dubna 2008 v 11:48 | Reagovat

Vypadají nádherně, hned bych se zakousla. Ty "pidipipi" se nám tu nějak množí! Lenka je pekla taky s chutnou nádivkou, koukni:(http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/syrovo-cesnekova-nadivka.html)

A já je ještě nepekla!  Asi vyzkouším ten tvůj receptík ;-)

3 Jitka Jitka | E-mail | 15. dubna 2008 v 13:26 | Reagovat

Bali, tak jsem se těšila, že se pokochám pohledem na kuřátka upečená Lenkou, ale naneštěstí jsem žádná nenašla, až na formu nějaké nádivky a reklamu na francouzských stránkách na syrová kuřátka ;o) Aleně jsem poslala alesponň 10-15 mnou odzkoušených receptů ze světa, hlavně Francie a ona si vybrala tento. Osobně připravuji víc nádivky a peču ji zvlášť, protože je pak pěkně křupavá a tak to u nás máme rádi, ale to dělám odjakživa i když pěču krůtu a jinou nadívanou drůbež.

Jestli upečeš, dej prosím vědět ;o)

4 Papaja Papaja | Web | 15. dubna 2008 v 16:17 | Reagovat

Hezké! To jsem ráda, že mám další nápad, jak s těmi malými potvorami naložit! Já dělala tyhle:

http://mlsnakocka.blog.cz/0803/jarni-kohoutci-s-bylinkami

Nakupovaly jsme obě asi na stejném místě :-) Už jsem párkrát slyšela, že nejsou tahle kuřátka tak dobrá jako kuře. Mně to tak nepřipadalo a navíc na talíři opravdu vypadají báječně... :-)

P.

5 Bali Bali | Web | 15. dubna 2008 v 17:43 | Reagovat

však Lenka taky pekla tu nádivku zvlášť a máš pravdu, že tam foto kuřátek chybí, budu to u ní reklamovat :-))

6 Tea Tea | 15. dubna 2008 v 17:49 | Reagovat

Kuřátečka jsou nádherná ! Jinak s Tebou Jitko souhlasím s pečením nádivky zvlášť. Pokud se mi šiška vejde ke kuřeti nebo krůtě, přidám do pekáče a nebo peču vedle v malém pekáčku, ale kradu šťávu od masa a nádivku polévám :-) Dělám to právě kvůli tomu, že se nakrájí krásně na plátky a má kůrčičku. Když se nacpe do dovnitř, špatně se všechno porcuje a je to takové upatlané. U krůty dám ještě do volete. Ovšem, jen když jí ho v drůbežárně neuřízli. O vánocích jsem měla krůtu invalidu jen s jedním křídlem :-)) Asi měla přes váhu. Ale takhle malé kuřátko bych klidně naplnila, stejně sní každý asi jedno, tak ať si s tím poradí. :-)...Moc pěkné...a ta voňavá salsa !.....Díky....:-)

7 Jitka Jitka | E-mail | 15. dubna 2008 v 19:07 | Reagovat

Papájo, že Ti ta Tvoje mlsná kočička nechala něco ochutnat ;o) V Kanadě jsem měla krásnou i když ne čistokrevnou Mitzy francouzského původu (z provincie Quebec), která se dožila úctihodného věku 18 1/2 let a i tak byla velice oplakávaná. Manžel sice neměl kočky údajně rád, avšak to neplatilo na tu naši a dělil se s ní o všecno, tedy hlavně o zmrzlinu ;o)

Ty Tvoje kohoutky si pamatuji ještě z Labu ;o) tenkrát jsem si říkala, že tak nějak bych je připravila i já ... Osobně upředňuji křepelky a  cornwallské slepičky, ale když nejsou, tak kohoutci je krásně nahradí i když postrádají ten lehký nádech divočiny ;o)

Děkuji Ti za zastavení...

8 Jitka Jitka | E-mail | 15. dubna 2008 v 19:08 | Reagovat

Bali ? ;-)

9 Jitka Jitka | E-mail | 15. dubna 2008 v 19:29 | Reagovat

Teo. Dík za zastavení ;o) Ano, s tou nádivkou to tak nějak je, plně s Tebou souhlasím, i s tím krůtím voletem. Někdy však, chci-li mít krůtu velice pohlednou, tak vole nacpu nádivkou z rýže, jinak je vole tmavší, než zbytek krůty. Ale těmto různým malým kuřátkům pod kůži rozetřu máslo a vložím tam lístek, nebo dva nějaké bylinky, která potom kůží prosvítá a pěkně to vypadá, nejenom chutná ;o)

Teo, rozesmálas mě s tou krůtou invalidou. Mně se to totiž také jednou stalo, měla přijít návštěva a já měla ptáka mrzáka a tak jsem krůtě vyrobila krásné křídlo z papíru ;o) Všem se to velice líbilo a moc bych za to nedala, že své příští krůtě uřízli křídlo naschvál...

10 Jitka Jitka | E-mail | 16. dubna 2008 v 15:01 | Reagovat

V těch vyjmenovaných malých kuřátkách a spol. jsem zapoměla vzpomenout i holoubata, kterým se v Severní Americe říká Squab (http://en.wikipedia.org/wiki/Squab_%28food%29) a těch jsem také pár ve svém životě připravila ;o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.