Francouzský čokoládový dort

10. dubna 2008 v 8:00 | Jitka |  Talíř sladkostí ze světa

  • 90 g másla
  • 90 g tmavé čokolády (minimálně 70 %)
  • 4 žloutky
  • vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky mandlové příchuti (Dr. Oetker)
  • 2/3 hrnku jemného krystalového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 hrnku oloupaných, nastrouhaných mandlí, předem na sucho opražených
  • 1/2 čtvrtlitrového hrnku mouky
  • 1/2 čtvrtlitrového hrnku kakaa
  • 4 bílky na sníh
  • 4 lžíce jemného krystalového cukru navíc
Poleva:
  • 150 g tmavé čokolády (minimálně 70%), nasekané
  • 125 másla
Vymazat dortovou formu (23 cm velkou), spodek vyložit do kruhu vystřiženým pečícím papírem a pomastit papír.





Postavit misku nad horkou vodou tak, aby se dno vody nedotýkalo a rozpustit v ni máslo a čokoládu a potom směs zchladit.




Našlehat žloutky, vanilku a cukr do běla a husta. Zamíchat tam rum a čokoládu, potom mandle a prosátou mouku s kakaem. Našlehat bílky a pomalu a za stálého šlehání postupně přidávat cukr.




Opatrně vložit našlehané bílky do čokoládové směsi.




Rozetřít do připravené formy a péct ve vyhřáté troubě
(180 ºC) asi 30 minut. Po upečení nechat 5 minut ve formě, potom vyklopit na drátěnou mřížku.


Obrácený dort nechat vychladnout. Potom sloupnout papír, povrch a strany polít polevou. Přendat na servírovací mísu.

Poleva:
Rozpustit čokoládu s máslem nad parou. Nechat vychladnout do pokojové teploty, až zhoustne.

Tip:
Dort se může ozdobit jahodami s trochou opražených lupínků z mandlí. Může se podávat s trochou našlehaného Creme Fraiche.
Dort bez polevy se může zmrazit na 2 měsíce. Musí se nechat rozmrazit před politím polevou.

Dobrou chuť!

Mohlo by Vás také zajímat:

Quiche LorraineClafoutis z broskvíKoláč z Normandie

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. dubna 2008 v 11:01

Pozitivní dort s jahodami a čerstvě řezanými kopretinami v pozadí (to ani nemluvím o čokoládě s ukrytou silou pozitivity a hormonů štěstí :-) Přesně recept na dnešní hektický den, který mi padl do noty. Bohužel nic sladkého se v naší kuchyni nechystá, tak se alespoň pokochám pohledem a budu hledat zapomenutou tabulku čokolády v domácí spižírně. Nejspíš zjistím, že byl zase někdo rychlejší a utřu nos :-)

2 Alena Alena | E-mail | 10. dubna 2008 v 15:40

Jitko,

další skvělý dort, který musím vyzkoušet !

3 Jitka Jitka | E-mail | 10. dubna 2008 v 16:06

DolceVita, foto je z loňského roku (ne, kopretiny v Jaseníkách ještě nekvetou, i když je zde plno sasanek a jiných křehkých jarních kytiček) Narazila jsem však na mnohokrát odzkoušený recept při hledání něčeho pro ¨čokoholiky¨. Musím se přiznat, že jich mám dosti velké množství, protože čokoláda, věřme nebo ne, je dobrá pro duši...

Děkuji moc za tak pěkný komentář a doufám, že se nějaká ta zapadlá tabulka čokolády našla ;o)

4 Jitka Jitka | E-mail | 10. dubna 2008 v 16:11

Aleno, dort Ti doporučuji. Je snadný a jeho chutě nejsou zastíněny vrstvami krémů ;o)

5 Bali Bali | Web | 10. dubna 2008 v 16:24

před chvilkou jsem slupla kus jahodové Charlotte a koukam, že bych ještě zvládla i kousek tohoto pěkného dortíku ;-)

6 Jitka Jitka | E-mail | 10. dubna 2008 v 18:42

Á, pan manžel je doma a tak se pečou a vaří dobrůtky ;o) Koukala jsem na zahrádce a jahody začínají rašit...

7 Alena Alena | E-mail | 10. dubna 2008 v 20:05

Jitko, dortík si nenechám ujít! Jen co bude příležitost. :-)

8 Jitka Jitka | E-mail | 10. dubna 2008 v 21:51

Aleno.

Dort je ke kávě jak dělaný, takže doufám, že nebudeš zklamaná...

9 Alena Alena | E-mail | 10. dubna 2008 v 22:47

Jitko,

myslím, že zklamaná určitě nebudu. :-) Tedy pokud ho nespálím. :-))) Kdybych měla čas, už jsem jej upekla. :-)

(Čokoládu a jahody jsem už koupila, Creme Fraiche vyrobila, ale chybí mně čas). :-(

10 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 9:14

jojo, je doma. Zítra udělám jahodový koláč s creme patissiere, ale s koupeným korpusem (ještě nejsem zcela ve formě).

11 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 13:06

Aleno, vem polotovary sebou ;o)

12 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 13:17

Bali na jahodové moučníky si počkám až na ty svoje jahody ze zahrádky. Ty opravdu překrásně voní ;o) Crème pâtissière jsem připravovala nedávno pro Paris-Brest (neměla jsem čas fotit), který má můj syn v oblibě...

Přeji Ti brzké uzdravení ;o)

13 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 15:25

jsme koupili španělské jahody, krásně voní a už mají jahodovou chuť, ale zahrádka je zahrádka ;-)

14 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 15:47

No, ze Španělska by tedy vonět měly, sluníčka tam je dost. Já jsem spíš mluvila o těch skleníkových, které sice krásně vypadají, člověk se naláká, ale nakonec to je velké zklamání...

15 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 17:35

to nekupuju, to je bez chuti a vůně

16 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 18:04

no, to je ovšem pravda i o mnoha jiných ingrediencích.....

17 Alena Alena | E-mail | 11. dubna 2008 v 19:48

Jitko,

jahody byly docela voňavé a chutné a Creme Fraiche jim náramně slušel. Takže z ingrediencí zbyla jen čokoláda. :-)))

18 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 20:53

Přišla jsem právě z nákupu. U Billa měli španělské jahody ;o) Ach, tak krásně voňavé a pěkně uzrálé...jako z mé zahrádky. Bali, dík za tip!

19 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 20:55

Aleno, vidíš, mělas to téměř bez práce ;o) Dort můžeš upéct, až budeš mít čas ;o)

20 Alena Alena | E-mail | 11. dubna 2008 v 21:20

:-))  nám taky jahůdky chutnaly. Určitě upeču, zcela a jistojistě. :-))

21 lydia lydia | 21. dubna 2008 v 13:49

Jitko, pro čokoholiky :-) Jenom vzpomínám na tvé ganache, které stále dělám. Ani jinou polevu neumím:-)

Já bych u toho dortu ani ty jahody mít nemusela. Hlavně šlehačku a příjemnou společnost u kávy. Mně se něco takového ještě nepovedlo zmrazit, jak to prosím tě děláš? :-)

Pěkný pozdrav oběma.

22 Jitka Jitka | E-mail | 24. dubna 2008 v 12:29

Milá Lydie, děkuji Ti za zastavení a omlouvám se za pozdní odpověď, snad mi bude prominuto ;o)

Máš pravdu, vesměs používám ganache a to snad na všechno...těší mě, že ji máš také v oblibě. Zde jsem uvedla polevu z originálního receptu, která také pracuje. S tím zmrazením to je snadné, musí se zmrazit jenom korpus a po vyjmutí z mrazničky jej nechat přijít k pokojové teplotě a potom ozdobit dle chutě a vkusu. Jahody zajisté nejsou nutné, je však jaro ;o) Šlehačka je snad ke všemu výborná, ale já přece jenom raději pikantnější Crème fraîche. Plně se však s Tebou shoduji na milé společnosti u kávičky s přídavkem příjemného rozhovoru, což se možná i nám dvěma jednou povede ;o)

23 lydia lydia | 30. dubna 2008 v 18:00

Drahá Jitko, ráda se zastavuji, už jsem několikrát něco vyzkoušela. S tím zmrazením jsem to myslela tak, že se k mrazení nedostanu, protože jsou takové pochoutky dříve snězené, než jim dám možnost na zmrazení:-)ˇ

Stane se mi, že nemám doma chleba nebo salám, ale čokoláda se vždy najde:-), ať ji schovávám jak chci.

Doufám, že se nám jednou to setkání u kávy povede.

Krásný večer. Lydia

24 Jitka Jitka | E-mail | 1. května 2008 v 8:38

Milá Lydie, to rády slyšíme, že jsi už nějaké zdejší recepty dokonce vyzkoušela!

Jsem nějaká pomalá, že jsem nepochopila Tvoji poznámku a zmrazování...musíš tedy upéct korpusy dva a jeden zmrazit ;o)  Zatím si užívej krásné jarní přírody  a zase brzy na shledanou!

25 Šárka Šárka | Web | 1. března 2009 v 18:04

Upekli jsme ho s mámou právě dnes a je opravdu vynikajicí. :-)

26 Alena Alena | Web | 17. července 2010 v 0:15

[25]: Šárko,
jsme moc ráda, že chutnal. :-) Děkuji ti za zastavení! :-)

27 Martin Martin | 8. července 2011 v 22:51

Uz jsem upekl dva na tento zpusob a vynikajici.... diky za recept ;)

Komentáře jsou uzavřeny.