Francouzský čokoládový dort

10. dubna 2008 v 8:00 | Jitka |  Talíř sladkostí ze světa

  • 90 g másla
  • 90 g tmavé čokolády (minimálně 70 %)
  • 4 žloutky
  • vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky mandlové příchuti (Dr. Oetker)
  • 2/3 hrnku jemného krystalového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 hrnku oloupaných, nastrouhaných mandlí, předem na sucho opražených
  • 1/2 čtvrtlitrového hrnku mouky
  • 1/2 čtvrtlitrového hrnku kakaa
  • 4 bílky na sníh
  • 4 lžíce jemného krystalového cukru navíc
Poleva:
  • 150 g tmavé čokolády (minimálně 70%), nasekané
  • 125 másla
Vymazat dortovou formu (23 cm velkou), spodek vyložit do kruhu vystřiženým pečícím papírem a pomastit papír.





Postavit misku nad horkou vodou tak, aby se dno vody nedotýkalo a rozpustit v ni máslo a čokoládu a potom směs zchladit.




Našlehat žloutky, vanilku a cukr do běla a husta. Zamíchat tam rum a čokoládu, potom mandle a prosátou mouku s kakaem. Našlehat bílky a pomalu a za stálého šlehání postupně přidávat cukr.




Opatrně vložit našlehané bílky do čokoládové směsi.




Rozetřít do připravené formy a péct ve vyhřáté troubě
(180 ºC) asi 30 minut. Po upečení nechat 5 minut ve formě, potom vyklopit na drátěnou mřížku.


Obrácený dort nechat vychladnout. Potom sloupnout papír, povrch a strany polít polevou. Přendat na servírovací mísu.

Poleva:
Rozpustit čokoládu s máslem nad parou. Nechat vychladnout do pokojové teploty, až zhoustne.

Tip:
Dort se může ozdobit jahodami s trochou opražených lupínků z mandlí. Může se podávat s trochou našlehaného Creme Fraiche.
Dort bez polevy se může zmrazit na 2 měsíce. Musí se nechat rozmrazit před politím polevou.

Dobrou chuť!

Mohlo by Vás také zajímat:

Quiche LorraineClafoutis z broskvíKoláč z Normandie

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. dubna 2008 v 11:01 | Reagovat

Pozitivní dort s jahodami a čerstvě řezanými kopretinami v pozadí (to ani nemluvím o čokoládě s ukrytou silou pozitivity a hormonů štěstí :-) Přesně recept na dnešní hektický den, který mi padl do noty. Bohužel nic sladkého se v naší kuchyni nechystá, tak se alespoň pokochám pohledem a budu hledat zapomenutou tabulku čokolády v domácí spižírně. Nejspíš zjistím, že byl zase někdo rychlejší a utřu nos :-)

2 Alena Alena | E-mail | 10. dubna 2008 v 15:40 | Reagovat

Jitko,

další skvělý dort, který musím vyzkoušet !

3 Jitka Jitka | E-mail | 10. dubna 2008 v 16:06 | Reagovat

DolceVita, foto je z loňského roku (ne, kopretiny v Jaseníkách ještě nekvetou, i když je zde plno sasanek a jiných křehkých jarních kytiček) Narazila jsem však na mnohokrát odzkoušený recept při hledání něčeho pro ¨čokoholiky¨. Musím se přiznat, že jich mám dosti velké množství, protože čokoláda, věřme nebo ne, je dobrá pro duši...

Děkuji moc za tak pěkný komentář a doufám, že se nějaká ta zapadlá tabulka čokolády našla ;o)

4 Jitka Jitka | E-mail | 10. dubna 2008 v 16:11 | Reagovat

Aleno, dort Ti doporučuji. Je snadný a jeho chutě nejsou zastíněny vrstvami krémů ;o)

5 Bali Bali | Web | 10. dubna 2008 v 16:24 | Reagovat

před chvilkou jsem slupla kus jahodové Charlotte a koukam, že bych ještě zvládla i kousek tohoto pěkného dortíku ;-)

6 Jitka Jitka | E-mail | 10. dubna 2008 v 18:42 | Reagovat

Á, pan manžel je doma a tak se pečou a vaří dobrůtky ;o) Koukala jsem na zahrádce a jahody začínají rašit...

7 Alena Alena | E-mail | 10. dubna 2008 v 20:05 | Reagovat

Jitko, dortík si nenechám ujít! Jen co bude příležitost. :-)

8 Jitka Jitka | E-mail | 10. dubna 2008 v 21:51 | Reagovat

Aleno.

Dort je ke kávě jak dělaný, takže doufám, že nebudeš zklamaná...

9 Alena Alena | E-mail | 10. dubna 2008 v 22:47 | Reagovat

Jitko,

myslím, že zklamaná určitě nebudu. :-) Tedy pokud ho nespálím. :-))) Kdybych měla čas, už jsem jej upekla. :-)

(Čokoládu a jahody jsem už koupila, Creme Fraiche vyrobila, ale chybí mně čas). :-(

10 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 9:14 | Reagovat

jojo, je doma. Zítra udělám jahodový koláč s creme patissiere, ale s koupeným korpusem (ještě nejsem zcela ve formě).

11 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 13:06 | Reagovat

Aleno, vem polotovary sebou ;o)

12 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 13:17 | Reagovat

Bali na jahodové moučníky si počkám až na ty svoje jahody ze zahrádky. Ty opravdu překrásně voní ;o) Crème pâtissière jsem připravovala nedávno pro Paris-Brest (neměla jsem čas fotit), který má můj syn v oblibě...

Přeji Ti brzké uzdravení ;o)

13 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 15:25 | Reagovat

jsme koupili španělské jahody, krásně voní a už mají jahodovou chuť, ale zahrádka je zahrádka ;-)

14 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 15:47 | Reagovat

No, ze Španělska by tedy vonět měly, sluníčka tam je dost. Já jsem spíš mluvila o těch skleníkových, které sice krásně vypadají, člověk se naláká, ale nakonec to je velké zklamání...

15 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 17:35 | Reagovat

to nekupuju, to je bez chuti a vůně

16 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 18:04 | Reagovat

no, to je ovšem pravda i o mnoha jiných ingrediencích.....

17 Alena Alena | E-mail | 11. dubna 2008 v 19:48 | Reagovat

Jitko,

jahody byly docela voňavé a chutné a Creme Fraiche jim náramně slušel. Takže z ingrediencí zbyla jen čokoláda. :-)))

18 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 20:53 | Reagovat

Přišla jsem právě z nákupu. U Billa měli španělské jahody ;o) Ach, tak krásně voňavé a pěkně uzrálé...jako z mé zahrádky. Bali, dík za tip!

19 Jitka Jitka | E-mail | 11. dubna 2008 v 20:55 | Reagovat

Aleno, vidíš, mělas to téměř bez práce ;o) Dort můžeš upéct, až budeš mít čas ;o)

20 Alena Alena | E-mail | 11. dubna 2008 v 21:20 | Reagovat

:-))  nám taky jahůdky chutnaly. Určitě upeču, zcela a jistojistě. :-))

21 lydia lydia | 21. dubna 2008 v 13:49 | Reagovat

Jitko, pro čokoholiky :-) Jenom vzpomínám na tvé ganache, které stále dělám. Ani jinou polevu neumím:-)

Já bych u toho dortu ani ty jahody mít nemusela. Hlavně šlehačku a příjemnou společnost u kávy. Mně se něco takového ještě nepovedlo zmrazit, jak to prosím tě děláš? :-)

Pěkný pozdrav oběma.

22 Jitka Jitka | E-mail | 24. dubna 2008 v 12:29 | Reagovat

Milá Lydie, děkuji Ti za zastavení a omlouvám se za pozdní odpověď, snad mi bude prominuto ;o)

Máš pravdu, vesměs používám ganache a to snad na všechno...těší mě, že ji máš také v oblibě. Zde jsem uvedla polevu z originálního receptu, která také pracuje. S tím zmrazením to je snadné, musí se zmrazit jenom korpus a po vyjmutí z mrazničky jej nechat přijít k pokojové teplotě a potom ozdobit dle chutě a vkusu. Jahody zajisté nejsou nutné, je však jaro ;o) Šlehačka je snad ke všemu výborná, ale já přece jenom raději pikantnější Crème fraîche. Plně se však s Tebou shoduji na milé společnosti u kávičky s přídavkem příjemného rozhovoru, což se možná i nám dvěma jednou povede ;o)

23 lydia lydia | 30. dubna 2008 v 18:00 | Reagovat

Drahá Jitko, ráda se zastavuji, už jsem několikrát něco vyzkoušela. S tím zmrazením jsem to myslela tak, že se k mrazení nedostanu, protože jsou takové pochoutky dříve snězené, než jim dám možnost na zmrazení:-)ˇ

Stane se mi, že nemám doma chleba nebo salám, ale čokoláda se vždy najde:-), ať ji schovávám jak chci.

Doufám, že se nám jednou to setkání u kávy povede.

Krásný večer. Lydia

24 Jitka Jitka | E-mail | 1. května 2008 v 8:38 | Reagovat

Milá Lydie, to rády slyšíme, že jsi už nějaké zdejší recepty dokonce vyzkoušela!

Jsem nějaká pomalá, že jsem nepochopila Tvoji poznámku a zmrazování...musíš tedy upéct korpusy dva a jeden zmrazit ;o)  Zatím si užívej krásné jarní přírody  a zase brzy na shledanou!

25 Šárka Šárka | Web | 1. března 2009 v 18:04 | Reagovat

Upekli jsme ho s mámou právě dnes a je opravdu vynikajicí. :-)

26 Alena Alena | Web | 17. července 2010 v 0:15 | Reagovat

[25]: Šárko,
jsme moc ráda, že chutnal. :-) Děkuji ti za zastavení! :-)

27 Martin Martin | 8. července 2011 v 22:51 | Reagovat

Uz jsem upekl dva na tento zpusob a vynikajici.... diky za recept ;)

28 Michaelunlog Michaelunlog | E-mail | Web | 19. února 2017 v 2:07 | Reagovat

Пол дня наблюдал содержание сети, и к своему восторгу увидел восхитительный вебсайт. Гляньте: <a href=http://moyvihodnoy.com/>подать объявление о продаже сша</a> . Для меня данный вебсайт произвел хорошее впечатление. До встречи!

29 ErnieSoymn ErnieSoymn | E-mail | Web | 1. května 2017 v 14:40 | Reagovat

Подробности по:
Скайп: maksimovgenya
icq:   248923748
Почта: touristclubimrich@mail.ru
сайт: touristclub.im-rich.ru

Самый крупнейший клуб путешественников в мире с 2 миллионами членов клуба, единственная корпорация получившая 24 Оскар в туристическом бизнесе, VIP туристическая комерческая компания 2016 года на планете по версии World Travel Awards, холдинг-компания входящая в ТОП-25 из 100 лучших в мире организаций в рейтинге Global 100 Direct Selling News на 2017 год, занимающихся прямыми продажами. Продолжает свою деятельность на территории России и развивает страны СНГ и предлагает Для Вас:

Для Вас доступны единственные, гарантированно самые лучшие цены на:
* туры все включено на любом континенте нашей планеты
* путешествия и морские круизы
* авиаперелеты любых авиакомпаний и из любых аэропортов мира
* хостелы, гостиницы в любой части планеты
На наши услуги Вы имеете три гарантии лучших цен.

Многие из Вас нередко наблюдали рекламу различных туристических сервисов, которые одни будто бы сканируют доступные отели и предлагают для Вас лучшую цену на гостиницы по примеру Trivaga, а совершенно иные сходственные сервисы ищут нам доступные билеты на самолет по будто самой лучшей стоимости, по типу Skyscanner либо Aviasales. Но никто из из них не говорит о гарантиях, все таки рынок туризма и авиа билетов очень гибок и стоимость может меняться постоянно. Риторический вопрос, а Вам вернут Ваши финансы от Вашей переплаченой цены за самолет либо за гостиницу либо отель если все таки цена окажется не самый низкий? И ведь верно это крайне не удобно пользоваться различными сервисами для составления или поиска себе билета на самолет либо заказа отеля и уж тем более для поиска для себя и своей семье и друзьям подходящего тура либо отдыха. Наш выдающийся всемирный клуб путешественников предлагает для нас неподражаемый сервис, в котором Вы можете забыть о всех существующих неудобных сервисах по поиску авиа перелетов, гостиниц, круизов,  и всего перечня туристических предложений, все-таки вся всемирная туристическая база находится у Вас под рукой, круглосуточно, круглогодично. Любой самолет, любой отель или гостиница, Лувр, любой зоопарк, любые острова. Для Вас это доступно в любое комфортабельное время по гарантированно низкой цене.

Какая из туристических комерческих компаний либо авиакасс готова предложить для нас нижеследующее?
* Если кто то найдет любой на выбор билет на самолет меньше чем у нас, то получит 150 процентов от разницы в течение суток
* Если кто то найдет какую угодно гостиницу, какой угодно отель,  какой угодно хостел дешевле чем у нас, то возьмете 150% от разницы в течение 24 часов
* Если после приобретения Вашего авиа билета и до момента Вашего  прохождения на регистрацию  тариф на авиа перелет изменилась в меньшую сторону (независимо от бронирования, к примеру день, неделя, месяц, год,) то Ваш авиа перелет перебранируется по самой лучшей стоимости, а разницу получите в течение суток
* Если мы найдем аналогичный нашему тур "All inclusive" в любой на выбор компании нашей планеты дешевле чем у нас, то мы данный тур Вам дадим бесплатно

При этом нашим членам по желанию предлагается начать свой собственный турбизнес в течение часа, это:
* организовать свою персональную туристическую организацию
* развивать интересы фирмы в личном городе либо во всяком интересующем Вас месте с доходом во много раз  выше среднего
* для любителей МЛМ (MLM) бизнеса идеальная возможность построить свою бинарную команду
* для любителей либо ценителей командного бизнеса (от 2 до ... человек) идеальная возможность развить свой туристический бизнес в различных регионах

Выручка при бизнес франшизе стартует от 1500 долларов США / за месяц. Верхней планки заработной платы нет.

В начале Мы обучаем и развиваем Вам продвигать Ваш турбизнес и Ваши структуры.

Тариф за пакет документов чисто незначительная, единоразовая и вечная. Окупаемость с одного компаньона в Вашей команде.
Ваш бизнес переходит к Вашим детям.

А самое главное, что Вы входите в семью из двух миллионов безбедных и позитивных людей с нашего мира и из разнообразных областей бизнеса.

Мы официально действует в 30 странах мира, а так же развиваемся в Узбекистане (Самарканд), Армении (Ереван), Беларусь (Минск), Азербайджане (Баку), Киргизии (Бишкек), Грузии (Тбилиси), Молдавии (Кишинев), Казахстане (Астана), России (Москва), Приднестровье (Тирасполь), Украине (Одесса, Киев), Таджикистане (Душанбе).

Адрес сайта не указываю, дабы не сочли за спам сообщение. Просто свяжитесь с нами и узнайте подробности либо запросите живую презентацию или встречу.

30 Douglascex Douglascex | E-mail | Web | 30. května 2017 v 11:37 | Reagovat

$50 No-deposit Bonus   <a href=http://gomail3.pw>Show more>>></a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.