Zapečené palačinky se žampióny

25. března 2008 v 9:43 | Alena |  Chutná snídaně
(8 palačinek)
  • 80 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • olej na smažení
  • 200 g žampiónů
  • 2 lžíce petrželové natě
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku kysané smetany
  • asi 50 ml bílého vína
  • 250 g sýra Camembert
  • 2 lžíce másla

Těsto musíte připravit alespoň hodinu předem, aby se rozleželo. Do mísy dejte mouku, zvolna do ní vlijte za stálého míchání mléko a nakonec přidejte vejce. Těsto musí být tekuté. Sůl a olej dejte do těsta až před pečením. Těsto nechte odpočinout. Pak je znovu zakvedlejte. Rozpalte pánev, přidejte trochu oleje a vlijte malou naběračkou těsto, pánev nahněte dokola tak, aby se těsto pravidelně rozlilo. Palačinku opečte z obou stran. Pánev opět pomastěte a pokračujte. Hotové palačinky dejte na talíř a uchovejte v teple.


Žampióny očistěte a nakrájejte je na plátky. V malém kastrolu rozpusťte máslo a přidejte žampióny. Duste je do měkka. Žampióny zasypte moukou, okořeňte petrželovou natí, zalijte kysanou smetanou a přidejte 50 g nakrájeného sýra. Zamíchejte a sýr nechejte rozpustit a podle potřeby přilijte bílé víno. Kaše však musí zůstat hustá, aby z palačinek nevytékala.


Na každou palačinku dejte trochu náplně, smotejte ji a narovnejte do máslem vymazané zapékací mísy. Na palačinky položte zbývající na plátky nakrájený sýr, pokropte rozpuštěným máslem a dejte zapéct do horké trouby.


K zapečeným žampiónovým palačinkám výborně chutná ledový salát s olivami.
  • 1 hlávka ledového salátu
  • hrst černých oliv
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř

Z oleje, citrónové a pomerančové šťávy, soli a pepře připravte marinádu. Salát natrhejte a olivy můžete rozkrojit na polovinu. Do mísy vložte salát, olivy a přelijte zálivkou.
Dobrou chuť!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 25. března 2008 v 11:08 | Reagovat

zrovna si dnes říkám, že bych si dala palačinky, ale sladké, jen tak se skořicí a cukrem.

Slané mám taky ráda, dělám občas špenátové ;-)

2 Alena Alena | E-mail | 25. března 2008 v 11:32 | Reagovat

Sladké palačinky miluje celá naše rodina. Je to rychlý a báječný moučník a já si uvědomuji, že u nás již delší dobu nebyly na stole. :-)

Špenátové palačinky musím vyzkoušet! Díky za inspiraci.

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 25. března 2008 v 11:42 | Reagovat

Zelená, zdravá, dietní dobrota - a to já můžu :-) Až budu mít chuť něco uvařit, vzpomenu si na ně. Děkuji za inspiraci na kulatou dobrotu.

4 Tea Tea | 25. března 2008 v 14:35 | Reagovat

Ještě mám v mrazáku pár sáčků mražených hříbků a v těchto úžasných palačinkách určitě najdou uplatnění. Stále totiž provádím detoxikaci dle Šárčina vzoru a jen doufám, že mi ten mrazák nějaký zlomyslný, domácí skřítek nevypne :-)))

5 Alena Alena | E-mail | 25. března 2008 v 15:40 | Reagovat

DolceVita,

špenát máme moc rádi a to v jakékoliv úpravě. Věřím, že chuť na vaření brzy dostaneš, i když jsi na Velikonoce vařila ne zrovna s radostí.

6 Alena Alena | E-mail | 25. března 2008 v 15:42 | Reagovat

Tea,

s hříbečky to bude delikatesa. Hřibů, těch není u nás nikdy dost.

7 Jitka Jitka | E-mail | 25. března 2008 v 19:24 | Reagovat

Alenko, ty Tvoje stránky jsou opravdu CHUTNÉ! Recept jsem objevila ráno, všechno bylo v lednici, včetně mých zamilovaných Portobello hub které jsou tam po dlouhá léta skoro stále a jsem nadšena, že je dostanu koupit i zde. Pekáček s palačinkami jsem vyzkoušela (vyděleno čtyřmi) a nesmírně jsem si pochutnala! Dik za receptík ;o)

8 Alena Alena | E-mail | 25. března 2008 v 20:03 | Reagovat

Jitko,

nesmírně mne potěšilo, že Ti můj pekáček s palačinkami padl do oka. :-) Portobello žampiony jsem viděla asi před týdnem v Hypernově. Ještě jsem je neochutnala, tak je jdu zítra koupit. Doufám, že budou. Děkuji za inspiraci.

Alena

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.