Uzená krkovice zapečená se smetanovým křenem

9. března 2008 v 10:07 | Alena |  Uzené maso
Recept, který vám představuji, je velmi starý. Ve svém sešitku ho měla zapsaný moje maminka.

Na 4 porce budete potřebovat:
  • 700 g uzené krkovice
  • 3 cibule
  • 1 krenex
  • 210 ml smetany ke šlehání
Cibuli oloupejte a nakrájejte na středně silná kolečka. Nakrájenou cibuli osmahněte ve větší pánvi na oleji.

Uzené maso nakrájejte na plátky, přidejte je k cibuli a rychle opečte z obou stran. Potom maso s cibulí přendejte do pekáčku.

V misce rozmíchejte smetanu ke šlehání s krenexem a touto směsí zalijte maso v pekáčku. Maso s omáčkou dejte do trouby a zapékejte, dokud povrch lehce nezezlátne.
Dobrou chuť!
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2008 v 10:49 | Reagovat

Báječný nápad. Uzené maso v křenovo cibulové omáčce = celý tento zázrak v jednom pekáči vytáhnout z horké trouby, to je úžasná věc :-) Recept si mě získal svou jednoduchostí a vůní uzeného & křenu!

2 Alena Alena | E-mail | 11. března 2008 v 16:37 | Reagovat

DolceVita,

Je trošku jiné tohle jídlo v jednom pekáči, ale já je mám raději, než klasickou křenovku. U nás totiž knedlíky vaříme docela málo. Děkuji za milý komentář. Zdraví Alena

3 edy edy | E-mail | 11. března 2008 v 17:54 | Reagovat

No to tedy vypadá fantasticky. Doufám, že mě tím moje láska brzy překvapí:-). Očividně se jí to též líbí.

4 Alena Alena | E-mail | 12. března 2008 v 15:37 | Reagovat

Edy,

chutné zakousnutí to fakt je. :-) A až tě tvoje láska překvapí, nech si chutnat! :-)

5 lydia lydia | 13. března 2008 v 15:40 | Reagovat

Aleno, to je výborný nápad. Určitě vyzkouším. Včera jsem viděla v obchodě, že prodávají nastrouhaný čerstvý křen. Mám hned důvod ho koupit:-). Možná je to samozřejmé, ale maso musím předem uvařit? Asi se dlouho v troubě nezapéká, že?

Pěkný pozdrav, Lydia

6 Alena Alena | E-mail | 13. března 2008 v 17:03 | Reagovat

Lydia,

uzené maso se nakrájí na plátky a nemusí se vařit. Peče se to asi 30 minut a je to tak akorát.

Přeji hezký den. Alena

7 jolana jolana | 14. března 2008 v 10:53 | Reagovat

Som sa rozhodovala gulasik alebo totok..a zvitazil ten kren se smetanou,mnam...sice nemam uzenou krkovici, ale som dala mierne naklepane odkostene kuracie prsicka  a uz se to pece, uz to voniiii...nabuduce gulasik...dik :)

8 Alena Alena | E-mail | 14. března 2008 v 11:38 | Reagovat

Jolanko,

tahle křenová peřinka bude určitě slušet i kuřecím prsům, ale slušela by i rybímu filé.

Děkuji za vyzkoušení receptu. Zdraví

Alena

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. března 2008 v 11:51 | Reagovat

Alena :-) Dnes se vrhám na realizaci tohoto receptu, protože můj muž nakoupil uzené kotlety a neznám lepší způsob, jak se s nimi chutně vypořádat. Edy nenechal nic náhodě :-) Když už kotlety koupil /podezírám ho, že s jasným záměrem/, tak ho musím tímto receptem překvapit. Jako příloha budou brambory. Podám zprávu o výsledku dnešní večeře a dávám ti za pravdu již předem, že je to určitě lepší než "klasická křenovka" :-)

10 Alena Alena | E-mail | 17. března 2008 v 15:06 | Reagovat

Dolcevita,

mám radost, že jsem se trefila do chutí takovým znalcům gastronomie. Doufám, že Edy byl mile překvapen a že chutnalo.:-)

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. března 2008 v 19:59 | Reagovat

Je to opravdu excelentní receptura a celou proceduru přípravy jsem nafotila a ve svém článku taky poděkovala zdroji inspirace, tj. Tobě Alenko! Díky ještě jednou, tento recept se u nás zabydlel s prvním soustem dnešní večeře :-)

12 Alena Alena | E-mail | 19. března 2008 v 19:11 | Reagovat

DolceVita,

krááásně jsi uzené s křenem na svém blogu nafotila a napsala recept. Opravdu moc pěkné. :-)

Zdravím :-)

Alena

13 lydia lydia | 23. března 2008 v 15:45 | Reagovat

Aleno,tak jsem dnes zrealizovala. Uzené jsem měla libovější. Nejdříve jsem raději trochu povařila. Opekla jsem nejdříve uzené. Tím opečením dostává nesmírně dobrou chuť. Potom cibuli. Křen jsem měla čerstvě nastrouhaný, koupený:-).  Všichni se olizovali a chválili. Takže předávám kompliment dál. Dříve jsem uzené jenom vařila. Ode dneška budu dělat i na tento způsob. Díky za jednoduchý, ale velmi chutný recept.

Přeji pěkné prožití zbytku velikonoc.

Lydia

14 Alena Alena | E-mail | 23. března 2008 v 18:01 | Reagovat

Lydia,

asi záleží na tom, jak je maso vyuzené. V ČR je celkem měkké a nemusí se vařit, opravdu stačí jen zapéct. Ale tím osmažením, to musí být fakt ještě lepší. DolceVita přidala ještě hořčici a pepř. Příště zkusím uzené opéct a ještě přidám hořčici s pepřem. Díky za vyzkoušení receptu a přeji krásný zbytek svátků.

Alena

15 Pavel Pavel | E-mail | Web | 8. srpna 2013 v 12:09 | Reagovat

To je krása a jednoduchost! Smetana, křen a uzený. Už frčím pro maso...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.