Ryba s chilli omáčkou

5. března 2008 v 22:36 | Alena |  Ryby a mořské plody

Recept je pro jednu osobu

  • 1 pstruh nebo cejn
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry
  • olej na fritování

Omáčka

  • 2 stroužky česneku
  • 3 zelené naťové cibulky, najemno nakrájené, zelené a bílé části odděleně
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky cukru, nejlépe hnědého
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 100 ml vývaru, může být i z kostky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu rozmíchaného v 1 lžíci vody
  • několik kapek sezamového oleje

Vykuchanou rybu důkladně opláchněte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Ostrým nožem udělejte do ryby hluboké zářezy až ke kosti, asi 2,5 cm od sebe. Celou rybu potřete sójovou omáčkou, vínem nebo sherry z obou stran a nechte asi 10 minut marinovat.


Ve woku rozpalte olej na fritování. Rybu fritujte asi 4 minuty, až získá zlatohnědou barvu.
Odstraňte přebytečný olej a nechejte v pánvi jen 1 lžíci oleje. Odsuňte rybu na okraj pánve a přidejte česnek, bílou část zelené naťové cibulky, zázvor, chilli omáčku, rajčatový protlak, cukr, rýžový ocet a vývar.

Přiveďte do varu a vařte i s rybou 4-5 minut. Rybu jednou opatrně obraťte.
Přidejte zbytek zelené naťové cibulky a zahuštěte kukuřičným škrobem. Vyjměte z pánve a servírujte pokapané sezamovým olejem a posypte zelenou naťovou cibulkou.

Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.