Kuřátko Papája

20. března 2008 v 8:00 | Jitka |  Chutně ze světa
V kuchyních Asie a Pacifiku se papája používá nejenom jako ovoce, ale také jako zelenina. Nejlepší jsou malé ostrovní sladké papáje, plně uzrálé, ale ještě pevné. Kombinace kuřete a papáje s vanilkou je velmi chutná.

Recept pochází z Havajských ostrovů.

(pro 4 osoby)

  • 4 kuřecí prsa nakrájená na 3 cm kostky
  • 1 pevné, ale uzrálé ovoce papája
  • 1 žlutou posekanou střední cibuli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 lžičku cukru, nejlépe hnědého
  • 1 tobolka vanilky podélně rozkrojená
  • mořská sůl a černý drcený pepř podle chuti

V kastrolku smíchat kokosové mléko, cukr, vanilku a vše nechat přijít takřka k varu. Odstavit a nechat vylouhovat.
Oloupat papáji, vyjmout semínka a dužinu nakrájet na plátky.


Na velké pánvi rozehřát olej, přidat kuře a smažit ho téměř doměkka. Přidat cibuli a smažit tak dlouho, až zesklovatí (asi 5 minut). Přidat plátky papáje a vše smažit dalších 5 minut.


Zatím, co se kuřecí směs dusí, vyjmout vanilku z kokosového mléka a tupou hranou nože seškrábnout její zrníčka ke kuřeti.


Kuřecí směs přendat na servírovací mísu. Kokosové mléko nalít na pánev, nechat uvolnit přípek a na prudkém ohni jej částečně zredukovat na omáčku. Omáčkou zalít kuře s papájí a vše podávat s miskami horké rýže.

Dobrou chuť!
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. března 2008 v 10:36 | Reagovat

Lehoučký, voňavý, výtečný recept :-) Kokosové mléko dělá hedvábnou chuť, to mám ráda. Taky mám jeden receptík nachystaný, tak díky za další nápad z Jitčiny kuchyně.  "Chutná zakousnutí" je opravdu dobrým názvem pro tento blog.

2 olu olu | Web | 20. března 2008 v 11:00 | Reagovat

mmmmmmmmm... ale obávám se, že tento lákavý receptík neodpovídá situaci venku (čímž mám na mysli počasí :-))). To by se hodil spíš kus uzeného nebo klobásky, aby si člověk udělal pořádné izolační zásoby:-))

3 Bali Bali | Web | 20. března 2008 v 12:56 | Reagovat

pokrmy s kokosovým mlékem jsem si užila v Indonésii, jsou výtečné. Papája mi rostla na zahradě, jedla jsem jí skoro denně, ale do vaření nikdy nepřidala. Recept zní zajímavě.

4 Alena Alena | E-mail | 20. března 2008 v 18:17 | Reagovat

DolceVita,

přesně vystiženo, lehoučký, voňavý.......

Je to opravdu dobrota, my jsme si Jitčino kuřátko pěkně vychutnali. :-)

Díky za milý komentář. :-)

5 Alena Alena | E-mail | 20. března 2008 v 18:20 | Reagovat

Olu,

a co tak kus klobásy jako dezert :-))

6 Alena Alena | E-mail | 20. března 2008 v 18:27 | Reagovat

Bali,

taky bych si dala říct, papáji na zahradě. :-))

7 Papaja Papaja | E-mail | Web | 20. března 2008 v 22:14 | Reagovat

Když už jsme u toho kanibalismu, tak vás zvu ... :-)

P.

:-)

8 Bali Bali | Web | 21. března 2008 v 9:12 | Reagovat

Holky, kde jsou ty doby... ;-)

9 Jitka Jitka | E-mail | 24. března 2008 v 17:54 | Reagovat

Tak jako DolceVita je vhodný název Vašeho blogu! Děkuji Také za sebe za Vaše uznání, které pro mě hodně znamená. Musím se přiznat, že takřka cokoliv s kokosovým mlékem mám ve velké oblibě a to hlavně z Thajska. Tamních receptů mám velké zásoby. Avšak, těším se na Váš recept ;o)

10 Jitka Jitka | E-mail | 24. března 2008 v 18:03 | Reagovat

Olu, ne ne ne, toto je tréning na teplejší počasí, které je snad za dveřmi ? Nedívej se z oken a připrav  si ¨ Party na pláži¨ ;D)

11 Jitka Jitka | E-mail | 24. března 2008 v 18:13 | Reagovat

Bali, to musela  být nádhera nějakou dobu žít takřka v Ráji! Papája chutná výborně i jako zelenina...opravdu, takže je škoda, žes přišla o ten strom ;o) Zato Ti zůstaly vzpomínky...

12 Jitka Jitka | E-mail | 24. března 2008 v 18:21 | Reagovat

Papájo, jak zajisté víš, Tvůj nick byl ispirací k přidání tohoto receptu ;o)

13 Papaja Papaja | Web | 26. března 2008 v 11:35 | Reagovat

Jitko,

napadlo mne to... :-)

P.

14 Jitka Jitka | E-mail | 6. dubna 2008 v 12:08 | Reagovat

Papajo ;o)

15 Vláďa Vláďa | E-mail | 24. dubna 2017 v 15:51 | Reagovat

Kdo hledá najde.
A Našel jsem... Našel jsem receptík, který mi udělal radost.
Mám moc rád asijskou a středně a dálněvýchodní kuchyni...  :-) Děkuji mnohoktrát. I když už je to s "křížkem po funuse," jak se říká, co se týče aktualní doby (... devět let... :-D)

Jen bych měl skromný dotaz, jestli se dozvím po tak dlouhé době odpověď... Když se maso a vše dá do mísy, zaleje se vzniklou omáčkou vše a pak se podává na talíři nebo v misce s miskami rýže, nebo se zalévá každá jednotlivá porce zvlášt?  To jsem z receptíku nějkak nevytušil... :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.