Krevetky z Thajska - rychle a chutně

31. března 2008 v 8:52 | Alena a Jitka |  Ryby a mořské plody

Pro dvě osoby budete potřebovat:

  • 300 g mražených krevet
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 1/2 cibule nakrájené na plátky
  • 1 posekaný stroužek česneku
  • 1 lžíci oleje, nejlépe podzemnicového

Ochucení:
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička rýžového vína, nemáte-li tak sherry
  • 1 lžička rybí pasty, nemáte-li tak trochu pasty z ančoviček

Pasta z maizeny :
  • 1 lžička kukuřičného škrobu + 1 lžička vody (ale nemusí se použít)
  • Na ozdobu čerstvý koriandr a na podávání miska rýže.


Jak na to:


Rozdrtit nebo nastrouhat čerstvý zázvor a mezi dvěma lžícemi z něj vymačkat 1 lžíci čisté šťávy. Přidat vodu k vymačkanému zázvoru a vymačkat z něj dalších 50 ml zředěné šťávy. Obojí dát stranou a vyhodit dužinu zázvoru.

Rozehřát olej ve woku nebo v hluboké pánvi a minutku smažit cibuli s česnekem.



Přilít čistou zázvorovou šťávu a ostatní příchutě a za stálého míchání vše rychle smažit. (Stir-fry).

Přidat zředěnou zázvorovou šťávu, přivést k prudkému varu, přidat krevety a nechat je prohřát. Ochutnat a dochutit ochucením. Kdo rád hustější omáčku, ten vše pomalu pokape pastou z maizeny (nemusí však být všechna). Protože jsou krevety již uvařené, tak je jenom prohřát a už je dlouho nevařit. (Ztvrdly by, tak jako většina mořských potvůrek).

Ozdobit a podávat s miskou rýže.
Talíř pěkně vypadá, když se dokola poskládají tenké plátky hadí okurky a krevetky se ozdobí snítkou koriandru.

Dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 31. března 2008 v 12:36 | Reagovat

Zajisté poznáte z těch pěkných fotografií, že jsem nevařila já, ale Alena podle receptu, který jsem dovezla ze svých cest. Děkuji Ti moc, seš šikulka! Ráda bych podotkla, že nejlépe a autenticky je použít syrové čerstvé garnáty, nebo krevety a připoravovat je celé i s krunýřkem , který přidá na chuti (vložit je dovnitř po bodu 2.), což však není vždy a všude praktické v zemi bez moře a daleko od hlavních měst, jako je Praha!

2 Alena Alena | E-mail | 31. března 2008 v 13:13 | Reagovat

Jitko, podle Tvých autentických receptů, které jsi si přivezla nejen ze služebních cest téměř z celého světa, se vaří skvěle. Takto může ochutnat každý jídlo ze zemí, kam se třeba celý život nemusí podívat.

Recept na krevetky můžu všem doporučit, byly opravdu výtečné! Děkuji za další báječný recept.

3 Jitka Jitka | E-mail | 31. března 2008 v 17:02 | Reagovat

Aleno, ani nevíš jakou mi to dělá radost se o recepty podělit ;o) A ještě, jsem moc ráda, že chutnalo!

4 Alena Alena | E-mail | 31. března 2008 v 19:40 | Reagovat

Jitko, recept určitě nepřijde v zapomnění. Ještě vyzkouším ze syrových čerstvých.

5 Mánek Mánek | E-mail | Web | 1. dubna 2008 v 9:37 | Reagovat

Opět krevetky mé milované! Se s nimi roztrhnul pytel i na labu, ale to je jenom dobře. :-D

6 Alena Alena | E-mail | 1. dubna 2008 v 12:44 | Reagovat

Mánku, možná je to taky tou akcí v Lídlu. :-) Ale já jsem potkala tyto mořské potvůrky v Hypernově pěkně čerstvé. To bude teprve dobrota. ;-)

7 Yva Yva | Web | 2. dubna 2008 v 0:28 | Reagovat

Jitko: Krásný jednoduchý recept, který voní zázvorem a česnekem až sem!

Alenko: Těm krevetkám to v okurkové obloze  a koriandru moc sluší!

8 Jitka Jitka | E-mail | 2. dubna 2008 v 4:56 | Reagovat

Yvo, Stir-fry jsou vděčné recepty, rychlé, ale jak říkáš, plné vůní. Díky za návštěvu...

9 Alena Alena | E-mail | 2. dubna 2008 v 19:41 | Reagovat

Yvo,

díky za milý komentář! :-)

10 thajská kuchyně thajská kuchyně | E-mail | Web | 12. března 2010 v 16:23 | Reagovat

Zajímavý článek o koření které používá thajská kuchyně. http://www.modryzubrestaurant.cz/clanky/tajne-koreni-thajske-kuchyne

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.