Když přijdou hosté, připravte šnečí dobrůtku

4. března 2008 v 16:15 | Jitka |  Chutně ze světa

Pro 4 osoby budete potřebovat

  • 1 konzervu šneků (asi 200 g) s obsahem 24 i více kusů (záleží na jejich velikosti), nebo šneky v bujonu např.od firmy Snailex (viz odkaz dole)
  • 24 malých žampionů, nejraději béžových
  • 100 g čerstvého sladkého másla
  • 1 navršená lžíce jemně posekané petrželky
  • 3-4 stroužky utřeného česneku
  • 1 lžička mořské soli
  • špetka bílého pepře
  • velká špetka nebo dvě červené mleté papriky (nejlépe uzené)
  • 1 navršená lžička drobně posekané šalotky
  • malá špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2-3 lžíce suchého bílého vína
  • 100 g nastrouhaného sýru Ementálu, nebo podobného chutného sýru
  • bageta, nebo selský bílý chléb nakrájený na tlusté plátky

V kastrolku rozehřát máslo, vložit do něj hlavičky hub s odříznutou nožkou a posekanou šalotku. Vše 5 minut podusit. Přidat všechno koření a bylinky, promíchat a přidat slité a dobře okapané šneky (jsou-li z konzervy, tak je ještě předem propláchnout). Podusit další 2 minuty. Zalít vínem a odstavit.

Předehřát troubu na 190°C
Do prohlubinek speciálních porcelánových, nebo nerezových servírovacích mističek na přípravu šneků (viz odkaz) rozdělit nejdříve hlavičky hub, na ně pak rozdělit šneky (jsou-li menší a tím pádem je-li jich víc jak 24, tak do některých prohlubinek dát po dvou.). Nahoru misek pomocí lžíce rozdělit bylinkové máslo s vínem a nakonec vše ukončit čepicí sýru.

Misky poskládat na plech s nízkým okrajem, plech vložit do předehřáté trouby a vše péct tak 6-7 minut, nebo do té doby, až máslo bublá, sýr se rozpustí a dostane zlatavou barvu. Máte.li v troubě gril, můžete ještě asi 10 cm pod ním na minutku vše ogrilovat.

Plech opatrně (máslo je nesmírně horké!) vyndat z trouby a pomocí chňapky každou misku postavit na připravený talířek vyložený ubrouskem. Ihned dobrůtku podávat dokud je horká a podávat k ní bagetu, nebo bílý selský chléb. Ten namáčet do bylinkového másla. Jako příbor se používají specielní vidličky k pojídání šneků.

Firma Snailex (se zásilkou službou mám velmi dobré osobní zkušenosti, zasílají přímo na moji adresu).

Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 4. března 2008 v 18:06 | Reagovat

jo, tak to je recept pro nás ;-) Stojí za vyzkoušení!

děláme je podobně s bylinkovým máslem, ale se sýrem jsme ještě nezapékali.

2 Mánek Mánek | E-mail | Web | 5. března 2008 v 8:00 | Reagovat

Jo, Snailex je super, i jejich ceny jsou dobré. Moc hezký receptík, mňam!

3 Bali Bali | Web | 5. března 2008 v 14:15 | Reagovat

nojo, ale nemají v nabídce šneky v nálevu!?

4 Jitka Jitka | E-mail | 5. března 2008 v 15:31 | Reagovat

Bali, vřelé díky za pěkný komentář. Se sýrem je to tak trochu něco jiného a záleží na něm, aby nepřehlušil chuť šneků a bylinkového másla. Co se týče Tvého druhého komentáře...Firma Snailex prodává ...

¨Sterilovaní šneci v hovězím bujonu¨což je hotový výrobek určený k přímé konzumaci. Obsahuje šneky 250 g hovězího vývaru, sůl. Po otevření spotřebujte ihned. Skladujte při teplotě + 12 až + 19 °C. Datum spotřeby je na dně obalu¨.

To jsem pro Tebe opsala žlutou nálepku na sklenici plné šnečků, kterou mám ještě jednu v lednici. Takže, možná jsou momentálně vyprodaní? Možná by stálo za to se jich zeptat? Také jsme ochutnali jejich šnečí játra, což je specialitka, kterou ani Francouzi nemají a jak rádi by chtěli a snaží se o to ;o)

5 Jitka Jitka | E-mail | 5. března 2008 v 15:35 | Reagovat

Mánku, vřelé díky za uznání receptu, udělalo mně to radost!

6 Mánek Mánek | E-mail | Web | 5. března 2008 v 17:01 | Reagovat

Bali, oni je nemají prezentované na těch stránkách, co je tu na ně odkaz, ale tady http://www.gourmet1.biz/cz/sneci-speciality/sneci-v-bujonu/ je mají v nabídce už rok. Jenom nevím, proč ne i na tom obchodě. :-/

7 Mánek Mánek | E-mail | Web | 5. března 2008 v 17:03 | Reagovat

to jsou totiž jejich původní stránky...

8 Bali Bali | Web | 5. března 2008 v 17:35 | Reagovat

aha, to mi zmátlo!

my si vozíme plechovky z Francie, máme vždy ve špajzu zásobu ;-)

příští víkend je u nás minilabužnický sraz, tak budou na programu.

9 Alena Alena | E-mail | 5. března 2008 v 17:57 | Reagovat

Tyhle šnečí dobrůtky jsem ještě nepřipravovala. Budu to muset napravit! Využiji odkazů na objednání nejen šneků, ale i táců a vidliček.

10 Jitka Jitka | E-mail | 5. března 2008 v 18:21 | Reagovat

Bali, těch šneků je 250 g, což Ti vydrží na maxilabužnický sraz ;o) Já si také přivezla konzervy z Kanady a možná se někdy, někde začnou prodávat!

Mánku, dík, mě to stačilo také zmáct ;o)

Alenko, myslím si, že Ti to chutnat bude. Škoda, že nejsme blíž, jinak bych je pro Tebe připravila dřív než investuješ do ¨nádobíčka¨ ;o) Mám ještě dalších recepty a také některé jsem už dala na ty L- stránky.

11 Bali Bali | Web | 5. března 2008 v 18:42 | Reagovat

můžu říct, že zatím kdo je neznal a u nás ochutnal, tak jim to chutnalo.Někteří poté do  nádobíčka i investovali.

12 Alena Alena | E-mail | 7. března 2008 v 6:53 | Reagovat

Jitko, je to od tebe milé a nepochybuji, že by mně z tvé kuchyně chutnalo!

Zdraví Alena

13 Papaja Papaja | E-mail | 18. března 2008 v 8:57 | Reagovat

Aleno, Jitko,

máte to moooc pěkné! :-)

P.

14 Alena Alena | E-mail | 19. března 2008 v 16:26 | Reagovat

Papajo,

díky. Snažíme se. :-)

15 Jitka Jitka | E-mail | 30. března 2008 v 15:25 | Reagovat

Papaja, opožděné obrovské díky! Koukám, že Ty taky ....... ;o)

16 CaitlinRiggs27 CaitlinRiggs27 | E-mail | Web | 17. července 2011 v 19:05 | Reagovat

It is well known that money can make us autonomous. But how to act if one doesn't have cash? The one way only is to receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> or sba loan.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.