Bažant z Francie s pikantní omáčkou z portského vína

26. března 2008 v 21:58 | Jitka |  Chutně ze světa
Nejlepší úprava bažanta, jakou jsem kdy jedla. Pečením v alobalu se bažant nevysuší a zůstane krásně šťavnatý. Omáčka z rybízu a portského je pikantně sladkokyselá a výborně se hodí k bažantímu masu. Recept jsem vyzkoušela již mnohokrát a mám štěstí, že naším sousedem je majitel firmy v Javorníku, která se zabývá vývozem divočiny do zahraničí.


pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 očištěné bažanty, asi 675 g (nejlépe slepičky)
  • 4 lžíce (60 g) změklého másla
  • 4-8 snítek čerstvého, nebo zmraženého tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4-8 plátků ne moc tučné slaniny
  • 1 lžíce mouky
  • 175 ml kuřecího vývaru, nebo podle potřeby
  • 1 lžíce rosolu z červeného rybízu, nebo propasírované marmelády
  • 4 lžíce portského vína
  • pepř a sůl dle chuti

Předehřát troubu na 230 °C. Do pekáče vložit dostatečně velký kus dvojitého alobalu, aby uzavřel celého bažanta (nebo dva kusy alobalu pro dva bažanty). Alobal vymastit olejem.

Osušit bažanty, odříznout tuk a přebytečnou kůži. Pomocí prstu opatrně uvolnit kůži na prsou bažanta a mezi masem a kůží potřít změklým máslem. Svázat nohy motouzkem a poskládat na prsa bobkový list a tymián (tentokrát jsem neměla a použila jsem libeček).


Nahoru bažanta poskládat plátky slaniny, položit ho na alobal a vše osolit a opepřit. Zvednout dlouhé strany alobalu, složit je dohromady a potom konce zarolovat nahoru tak, aby šťáva zůstala uvnitř.

Péct bažanta asi 20 minut, snížit teplotu na 200 °C a péct bažanta dalších 40 minut. Opatrně otevřít alobal a péct dalších 15-20 minut, až je bažant hnědý a po píchnutí nožem do nohy, šťáva vytéká čirá. Vyjmout bažanty na desku a přikrýt je čistým kusem alobalu.


Nalít šťávu z alobalu do pekáče a odstranit nějaký tuk (nejlépe položením papírového ubrousku na povrch šťávy a to několikrát opakovat s čistým ubrouskem (nebo vhozením kostek ledu do šťávy, které na sebe nachytají ztuhlý tuk). Poprášit moukou a pomalu vařit, až omáčka zhoustne a je hladká. Zašlehat dovnitř vývar, přidat rosol a nechat přijít do varu. Dusit, až omáčka trochu zhoustne (přilít více vývaru, je-li zapotřebí). Přidat portské víno a dochutit solí a pepřem. Přecedit a horkou omáčku podávat v omáčníku s bažantem.


Jako zeleninová příloha se hodí předvařená osmažená růžičková kapusta s jedlými kaštany (místo kaštanů může být slanina nakrájená na špalíčky) a zámecké brambůrky.

Dobrou chuť!


 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. března 2008 v 0:24 | Reagovat

Takového souseda závidím :-)

2 Bali Bali | Web | 27. března 2008 v 8:33 | Reagovat

náš soused je zase myslivec ;-)

Můj manžel bažanta nepeče, ale probublává ve výborné omáčče, kde nechybí červené víno a další úžasné ingredience.

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. března 2008 v 14:48 | Reagovat

Bali :-)

Tobě závidím souseda i manžela :-)))

Ale sakra já přeci nezávidím, já vám to přeju :-) Můj muž má v mé kuchyni taky nezastupitelnou roli. On je tím důvodem, proč mě vařit baví a umí si to náramně vychutnat. Není žádný gastronomický "srabík" a kvůli mě jí i to, o čem byl přesvědčen, že nemá rád. U mého stolu je absolutně nepostradatelný a jsem fakt ráda, že má k dobrému jídlu a gastronomii všeobecně báječný vztah.

Umíte si holky představit, že bychom s tím naším kuchařským nadšením byly doma samy? Bylo by to neštěstí.

4 Jitka Jitka | E-mail | 27. března 2008 v 17:41 | Reagovat

DolceVita, zajisté vím, že v této konotaci je to věc řeči ;o)

A k Vaši další poznámce...jak velkou pravdu máte ;o) Zajisté by se těžko vytvořila naše kulinářská vášeň, nebýt vděčných strávníků. Můj manžel sice nikdy mimo s nádobím v kuchyni moc nepomáhal, zato byl vždycky vděčný za vše co přišlo jeho cestou a když to vybočovalo z normálu, tak o tom povídal léta. Nanejvíš chodil s ochutnávací lžící a odborně prohlašoval, jaké  finální kroky se mají udělat...více soli? Udržoval příjemně zásobený sklípek s vínkem, takže bylo na něm postavit na stůl to pravé k pokrmům co jsem uvařila.

Dík za Váše milé komentáře.

5 Jitka Jitka | E-mail | 27. března 2008 v 17:55 | Reagovat

Bali, mít nablízku myslivce zajisté není špatné. V Kanadě jsme chodili na bažantí farmu, kde se o ně báječně starali a odborně je krmili, takže byly naducaní a maso měly krásně zbarvené. Avšak, zde jsou to bažanti střelení volně v přírodě. Časem přidám nějaké z dalších bažantích receptů co jsem za léta nasbírala a ne všechny jsou z trouby ;o)

6 Yva Yva | Web | 28. března 2008 v 0:58 | Reagovat

Vypadá to krásně a docela zajisté to ještě líp chutná! Bažanta jsem jedla naposledy v dětství, díky tátově myslivecké činnosti. I v restauracích jako by nějak vymizel. Ale tahle úprava by jistě nebyla špatná i s kuřátkem. :o)

DolceVita i ostatní: naprostý souhlas. Co navic -- můj muž je v kuchyni často i můj sous chef, za což jsem nesmírně vděčná! ;o)

7 Jitka Jitka | E-mail | 28. března 2008 v 12:28 | Reagovat

Yvo, zajisté lze použít kuře. Možná se může na noc marinovat v divokém koření, nebo se to koření může smíchat se změklým máslem pod kůží, aby kuřátko dostalo trochu divokosti do svého těla ;o) Avšak ta omáčka z portského s červeným rybízem je poměrně výrazná, takže i kuře bude chutnat jinak...Děkuji Ti za milý komentář!

8 Market Market | E-mail | 1. ledna 2009 v 20:12 | Reagovat

Recept je super, bažanta jsem dělala poprvé a opravdu chutnal.

Jen mi někdo prozraďte, proč, ten bažant při tom pečení tak páchne....??

Takže rada pro začátečníky, bažanta do trouby, otevřít okno a na těch prvních 40 minut zmiznout z bytu.

Ale když vytrváte, bažant se odvděčí báječnou chutí.

9 CaseyPrece CaseyPrece | E-mail | Web | 7. října 2017 v 15:48 | Reagovat

Some people, especially those running on busy daily schedules tend to use the pills to help maintain weight since they can not afford to follow all the diet programs. This is not advised. It is recommended that one seek advice from a professional in this field before using the pills. This can save one from many dangers associated with the misuse.

The diet pills should always be taken whole. Some people tend to divide the pills to serve a longer period of time. This is not advised and can lead to ineffectiveness. If it is required that one takes a complete tablet, it means that a certain amount of the ingredients are required to achieve the desired goal. It is also recommended that one does not crush the pill and dissolve it in beverages. Chemicals found in beverages have the potential of neutralizing the desired nutrients in the pill thereby leading to ineffectiveness. The best way to take the tablets is swallowing them whole with a glass of water.

The diet pills speed up the metabolic processes. This is the key factor that leads to the burning of all the fats in the body. This means that one passes out lots of urine, which subsequently leads to dehydration. It is imperative that the user take lots of water round the clock. This will help curb dehydration, which can lead to health problems. In addition to that, water offers the required medium for the function of the nutrients and elimination of the fats.

When buying the review of diet pills, it is imperative that one gets the most recommended dose. People tend to compromise the quality and effectiveness of the tablets due to the variation in cost. The low priced pills depict poor quality, which means their effectiveness is not reliable. Some have also been found to cause health problems. The dose should also be taken as recommended. Over dose will not speed up the process but rather lead to complication. This will increase risk of side effects. If the taking of the pill is forgotten, do not take more to compensate for the lost time.

The diet plan enclosed with the diet pills has also to be followed. According to the requirements, the termination of the diet must be done even with no results. This means your body is irresponsive.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.