Vepřová kotleta v šouletu pro dva

27. února 2008 v 12:36 | Alena |  Vepřové maso
Židovskou kuchyni reprezentuje kachna se šouletem. Ale proč nezkusit i šťavnatou vepřovou kotletu


Co budete potřebovat

  • 2 vepřové kotlety
  • lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • 200 g hráchu
  • 200 g velkých krup
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 3-4 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř mletý
  • 100 ml vývaru

Jak na to

Kotletu slabě naklepte paličkou, okrajové blány nařízněte, aby se při opékání nekroutily. Osolte, opepřete a rychle opečte po obou stranách v rozpáleném sádle.


Přebraný a den předem ve studené vodě namočený hrách uvařte do měkka a sceďte.
Ve druhém hrnci uvařte velké kroupy, které předem dobře vyperete. Uvařené kroupy sceďte, propláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavily šlemu. Nechte je dobře okapat.


Scezený hrách a kroupy sesypte, přidejte sůl, třený česnek, čerstvě namletý pepř, majoránku a do zlatova osmaženou drobně pokrájenou cibuli i se sádlem. Vše dobře promíchejte a vsypte na pekáč. Do šouletu vpíchněte opečené kotlety, přelijte výpekem z kotlet a vše v troubě duste nejméně 30 minut. Při dušení podle potřeby zalijte vývarem, aby byl šoulet vláčný.


Vhodným doplňkem je kyselá okurka.

Dobrou chuť!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 27. února 2008 v 15:19 | Reagovat

jojo, takové věci můžu ;-)

trochu to připomíná cassoulet, který občas děláme. Taky ho budu muset dát na své stránky.

2 Alena Alena | E-mail | 27. února 2008 v 23:36 | Reagovat

Připomíná, ale opravdu jenom trochu ;-)

3 Tea Tea | 28. února 2008 v 18:33 | Reagovat

Hrách a kroupy...to je hloupý...říká se. Ale není to pravda. Šoulet je báječný, ať už s husou, kachnou, kotletami, kuřecími stehýnky, ale rozhodně není hloupý. Hloupí jsou Ti, co neochutnají:-))))) Dík a jdu namočit kroupy a hrách :-)

4 Hana Hana | 28. února 2008 v 19:49 | Reagovat

Šoulet se chystám udělat už dlouho. Snad to ještě do konce zimy stihnu, v létě na tento druh jídel obvykle nemívám chuť. Nedávno jsem vyčetla z jedné recenze, že jistá výborná restaurace v Brně dělá kroupové rizoto (snad s lanýžovým olejem). Docela mě to zaujalo, zajímal by mě ten postup. Nezkoušela jste třeba...? Máte velmi příjemný blog. Mějte se hezky.

5 Bali Bali | Web | 29. února 2008 v 8:28 | Reagovat

mám ráda kroupové saláty ;-)

6 Alena Alena | E-mail | 29. února 2008 v 8:41 | Reagovat

Teo,

pořekadlo znám.  Pořekadla mají něco do sebe, ale tohle o kroupách se nějak nepodařilo.:-))

7 Alena Alena | E-mail | 29. února 2008 v 9:59 | Reagovat

Hanko, u nás jsou v létě na stole taky lehká jídla, ve vedrech bych to asi těžko rozdýchávala. :-)

Kroupové rizoto s lanýžovým olejem neznám, ale zapátrám a recept bych přidala. Když se to tak vezme, houbový kuba by se mohl zařadit do houbového kroupového rizota, ale lanýžový olej podle české tradice k tomuto vánočnímu jídlu nepatří. Osobně si ale myslím, že by to byla delikatesa - tradice, netradice. :-) Přeji hezký den.

8 Alena Alena | E-mail | 29. února 2008 v 10:02 | Reagovat

Bali,

saláty mám ráda v jakékoliv podobě, ale kroupový jsem ještě nezkusila. Dobrý nápad, to musím vyzkoušet! Díky za tip.

9 dumark dumark | Web | 29. února 2008 v 13:48 | Reagovat

Toto co jsi zde napsala je úžasná práce. Koukal jsem na ty tvé stránky a máš tu spoustu úžasných receptů fak je to tu super asi si tě dam do oblíbených

10 Alena Alena | E-mail | 29. února 2008 v 21:04 | Reagovat

Dumark, díky.  :-)

11 Eva Eva | 23. března 2008 v 2:45 | Reagovat

Chtěla bych jenom podotknout, že "pořekadlo" není pořekadlo, ale říkanka. A ve své době byla určitě namístě: Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale maso, dobrý maso, jenom jednou za týden. Nicméně, recept je úžasný a už se na něj chystám.

12 Alena Alena | E-mail | 23. března 2008 v 18:07 | Reagovat

Eva,

celou říkanku jsem neznala, člověk se pořád učí. :-)

Zdraví Alena

13 Helena Helena | 9. června 2008 v 8:33 | Reagovat

Evo, říkanka má asi více verzí. Já to znám takhle:

Hrách a kroupy

to je hloupý

to my máme každý den.

Ale vdolky

z bílé mouky

jenom jednou za týden.

A šoulet mám ráda s uzeným masem.

14 Jitka Jitka | 20. března 2011 v 1:21 | Reagovat

V práci byl šoulet jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Doma ho kvůli zdlouhavému vaření nedělám, ale protože v práci mi ho už bohužel nikdo neuvaří a já na něj dostala veeelikou chuť ;-), hledala jsem recept, a tenhle je nejlepší :-), tak dík. Pracnost nepracnost, když je chuť, tak mi nezbývá, než se do toho pustit... ;-)

15 Alena Alena | Web | 20. března 2011 v 20:07 | Reagovat

[14]: Jitko, děkuji za důvěru. :-) Nejlepší šoulet je určitě s husičkou, ale pro dvě porce, je toho masa trochu víc. Ono se to zdá, že je to pracné, ale není. Pouze se to musí déle vařit. No, ale toho nádobí je potom fakt hodně. :-D Děkuji ti za zastavení. :-)

16 Bílá síla Bílá síla | 30. ledna 2012 v 12:14 | Reagovat

Ahoj,

nejste trochu paka? Šoulet je židovské jídlo. Jak může být s vepřovým masíčkem (mňam)?
Děkuji za odpověď :-)

17 Alena Alena | Web | 30. ledna 2012 v 14:16 | Reagovat

[16]: Bílá sílo, chutná báječně!!! Já nejsem židovka, a hrách a kroupy miluji! :-)

18 Jita Jita | E-mail | 11. května 2015 v 7:17 | Reagovat

jdu na něj, včera jsem namočila hrách a už se vaří :-)

19 Larryfum Larryfum | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 23:30 | Reagovat

join the new social <a href=http://onlinecasinos-x.com>casino</a> guide

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.