Tvarohový závin

7. února 2008 v 19:31 | Alena |  Moučníky a dezerty

Co budete potřebovat

  • 500 g lístkového těsta
  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 20 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • strouhaná kůra z citrónu
  • 50 g rozinek
  • 50 g rozehřátého máslo na potření
  • 50 g rozdrobených piškotů na posypání

Těsto rozdělte na dva díly. Každý zpracovávejte zvlášť. Na pečícím papíře vyválejte těsto vyválejte na obdélník asi 2 milimetry silný. Vyválené těsto propíchejte po celé ploše vidličkou, potřete máslem a posypte rozdrobenými piškoty.

Z cukru, másla, vejce a žloutku ušlehejte hustý krém. Přidejte citrónovou kůru a oprané rozinky, tvaroh a vše dobře utřete.

Střed vyváleného těsta potřete tvarohovou nádivkou. Tvaroh přikryjte jednou stranou těsta a potom druhou stranou. Konce závinu založte a závin přeneste i s pečícím papírem na plech. Závin potřete po povrchu rozšlehaným vejcem.

Pečte asi 40 minut při 220 ºC. Upečený závin nechte deset minut v klidu, aby se nádivka zpevnila. Na závěr pocukrujte a nakrájejte na řezy.

Dobrou chuť!


5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 7. února 2008 v 19:51 | Reagovat

tak ten se mi fakt líbí! Já jsem totiž v první řadě tvarohová, pak čokoládová a maková.

2 mari mari | 8. února 2008 v 10:21 | Reagovat

Alenko, myslím, že chybička se vloudila a má být - obdélník 2 milimetry a ne 2 centimetry silný. Připadá mi to moc. Nebo je to dobře ?

3 Alena Alena | E-mail | Web | 8. února 2008 v 11:11 | Reagovat

Mari máš pravdu, chybička se vloudila. Opravím a díky.

4 DolceVita DolceVita | Web | 8. února 2008 v 13:19 | Reagovat

Tvarohový závin je i u nás hitem. Fotografie lákají k samotné realizaci. Že by moučník na neděli? :-)

5 Alena Alena | E-mail | Web | 8. února 2008 v 13:47 | Reagovat

Bali díky ! Já jsem taky hodně tvarohová, ale víc čokoládová. :))

6 Alena Alena | E-mail | Web | 8. února 2008 v 13:54 | Reagovat

DolceVita,

tvarohový závin je rychlovka, zvlášť když se použije již hotové vyválené lístkové těsto.

S těmi fotografiemi...no, není to tak slavné. Snesl se mně k zemi foťák i se stativem. Fotí jen na makro, budu jej muset poslat někam do servisu. :((

7 Yva Yva | Web | 8. února 2008 v 16:08 | Reagovat

Ba ne, při pohledu na to foto se hned sbíhají sliny. Já si snad ten tvaroh začnu vyrábět sama! :o)

8 diuska diuska | E-mail | 7. dubna 2008 v 9:11 | Reagovat

ahojky chci udělat mamce radost a protojí upeču tenhle závin...mamka a já hŕozně zbožnujem záviny ale za tim jsme měly jenom jablkovej ta chceme skusit něco nového...

9 Alena Alena | E-mail | 7. dubna 2008 v 9:19 | Reagovat

Diusko,

mamce uděláš určitě radost. Tvarohový závin je chutný a taky rychlý. Nemusí se strouhat jablíčka. Vše zamícháš v míse a naliješ na hotové těsto. Někdy je tvaroh řidší, ale po upečení zhoustne. To zajistí vejce. Děkuji za zájem o recept a těším se na další milou návštěvu. Alena

10 El =) El =) | 15. července 2009 v 16:25 | Reagovat

Tak uz jej mam v troube, uvidime, jak to dopdne :D

11 El =) El =) | 15. července 2009 v 17:16 | Reagovat

Všem doporučuji, je to naprosto skvělé !!!

12 Pastelka Pastelka | E-mail | 18. listopadu 2009 v 13:26 | Reagovat

Úúuuž ho peču, jen se trochu bojím, jak to dopadne. Dala jsem tvarohy z vaničky a to asi nebude to pravé ořechové, byly hodně vodové. Tak to vidím tak, že to budem jíst lžičkou a příště dám "tvaroh v kostce". :-)

13 Alena Alena | E-mail | Web | 12. dubna 2010 v 20:56 | Reagovat

Pastelko,
odpovídám pozdě, promiň.
Když zamícháš do tvarohu trochu vanilkového pudinku, při pečení se nerozteče. V nouzi můžeš přidat i škrobovou moučku. Zdraví Alena :-)

14 pejsek pejsek | 11. ledna 2011 v 19:53 | Reagovat

ahoj je fakt výbornej!!!!!!!!!!!!!!!!! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.