Kuřecí pilaf

29. února 2008 v 12:46 | Alena |  Drůbež
Pilaf je obvyklý ve Východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu


Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 kuře
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • střední cibule
  • 250 g rýže
  • 400 g konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě
  • 1 bobkový list
  • 100 g rozinek
  • 300 ml vývaru
  • špetka šafránu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená paprika

Kuře naporcujte na 8 dílů. Ochuťte solí a pepřem a opečte ze všech stran na rozpáleném oleji s máslem téměř doměkka.

Hotové a opečené kousky kuřete vytáhněte na talíř, přidejte drobně nakrájenou cibulku. Jakmile cibulka začte měnit barvu, přidejte rýži, zamíchejte, přidejte rajčata, rozinky a bobkový list. Vraťte opečené kousky kuřete, zalijte vývarem a šťávou z rajčat, přidejte špetku šafránu. Přikryjte hrnec a pečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut.

Po uplynutí doby pečení jsou kuře i rýže dostatečně uvařené. Rýže by měla být úplně suchá.

Na pánvi rozpalte olivový olej a opečte papriku ze všech stran. Nechejte trochu vychladnout a sloupněte slupku. Papriku nakrájejte na tenké nudličky.
Hotový pilaf naporcujte na talíře a posypte opečenou paprikou.

Dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 olu olu | 2. března 2008 v 19:14 | Reagovat

ou, to vypadá bezvadně! už vím, co budu příští sobotu vařit :-)

2 Alena Alena | E-mail | 3. března 2008 v 16:15 | Reagovat

Olu,

já měla trochu obavy z množství rozinek, ale bylo to tak akorát. S rozinkami je to možná ne zcela běžná kombinace, ale je moc chutná.

3 Vitya Vitya | E-mail | 28. února 2015 v 11:33 | Reagovat

Plov děláme z většinou z perličky (cesarky) nebo i z vepřového (ten jen na sporáku) a perliččí dáváme do trouby, ale ten je bez rozinek. Já toto jídlo miluji a vzpomínám si na babiččin plov na Ukrajině, který byl nejlepší na světě :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.