Rozuzlení hádanky a povídání k modré bramboře

23. února 2008 v 10:25 |  Chutné hádanky
Povídání k modré bramboře

Druh brambor Maori chief a v Evropě například Vitelotte. Existuje více odrůd včetně sladkých brambor jako je Okinawa. Také však existují brambory s červenou a modrou dužinou.


Je to takzvaná fialová peruánská brambora, někdy nazývaná také modrá, fialová i černá brambora. Má fialovou dužinu a střední obsah škrobu. Je to jedna z prvních sklizní brambor s chutí nových brambor. Hodí se na běžnou přípravu i na bramborovou kaši a přípravu salátů, pečení, přípravu polévek, smažení atd., kterým dodává zajímavou barvu. Tato odrůda se rozšířila i do Evropy a například stará francouzská Vitellote se kultivuje již od roku 1850. Je to podlouhlá oválná brambora s temně modrou slupkou, fialovou dužinou, která má mírně oříškovou krémovou chuť (trochu jako jedlé kaštany) i strukturu. Původem je z Peru, kde tyto brambory byly uschovány k podávání králům Inků jako jídlo bohů. Odkud ta briliantní barva? Stejně tak jako u borůvek jsou to antioxidanty (fialových anthokyanových barviv, které si udrží i po tepelné úpravě), výborné pro prevenci rakoviny, cévních chorob, podporující dobrou paměť, lepší zrak a jsou celkově prospěšné našemu organismu víc, než žlutodužinaté brambory. Sladké fialové brambory jsou výborné pro diabetiky.
Odrůda Valfi byla registrována v České republice v roce 2005.

Recept na chipsy:
  • modré brambory
  • olej na hluboké smažení, nejlépe podzemnicový. (vlastní poznámka: také slunečnicový, nebo z vinných semínek)
  • hrubá mořská sůl
  • a chcete-li, tak Mimolette sýr (dostanete například u Alberta)

Omyjte brambory a nakrájejte je na tenké plátky (mohou být vlnité). Čím jsou tenčí, tím jsou křupavější. Plátky namočte na 5-10 minut do mírně osolené vody, potom je slijte a dobře osušte.

Osmažte je ve větším množství oleje při teplotě 160°C (olej nemá kouřit, ale je dostatečně horký, když se do něj ponoří držadlo vařečky a kolem něj se dělají bublinky). Čím jsou plátky tenčí, tím kratší dobu potřebují na hluboké smažení. Jakmile začnou mít nahnědlé flíčky, tak je ihned vyjměte, například pomocí bambusového pavouka a osušte je na papírových kuchyňských ubrouscích. (máte-li plátky silnější, vyzkoušejte je smažit nadvakrát, přičemž při druhém smažení chipsy začnou pouštět bublinky a jsou potom ještě křupavější).

Ihned je osolte. Poskládejte je v jedné vrstvě na plechy, posypte nastrouhaným sýrem, popřípadě kořením, nebo bylinkami. Nemusí však být.

Dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 olu olu | Web | 25. února 2008 v 16:17 | Reagovat

ou, modré brambůrky už jsem někde zahlédla... akorát by mě zajímalo, jak jsou na tom cenově?

a ty fialové čipsy jsou brutální, metalové :-D

2 Alena Alena | E-mail | 27. února 2008 v 0:45 | Reagovat

Olu,

na podzim je prodávali u Alberta, ale už si opravdu nepamatuji přesnou cenu. Mám dojem, že brambory Valfi byly asi o polovinu dražší, než žlutomasé.

3 Bobík Bobík | 24. ledna 2012 v 16:34 | Reagovat

1 kg - 30 az 50 Kc

4 Bořek Bořek | E-mail | Web | 30. července 2012 v 7:36 | Reagovat

Já prodávám odrudů Vitelotte 80 kč za 1 kg.

5 Honza Honza | E-mail | 8. prosince 2014 v 20:57 | Reagovat

Mám je, z Alberta, 13,90 za 1 kg, při škrábání jsou na nich těžko vidět kazy - hniloby, plísně, zejména ta, co se šíří jako tenká vrstva kousek pod povrchem. Pak při praní teče trochu fialová voda.

6 Jirka Jirka | E-mail | 17. prosince 2014 v 19:11 | Reagovat

Mám je z Intersparu 13,90 za kilo,po oškrábání mají krásnou barvu která vařhttp://bs.jxs.cz/ublog/emoticons/smile.gifením ztmavne do modra,chuťově dobré.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.