Francouzská kačenka na švestkách

29. ledna 2008 v 9:37 | Alena |  Stůl pro dva

Co budete potřebovat:

  • 2 kachní stehna
  • 350 ml robusního červeného vína
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • několik širších plátků uzené slaniny, nakrájené na špalíčky
  • snítka tymiánu
  • široký proužek kůry z bio pomeranče
  • oloupaná malá cibule nakrájená na plátky
  • 1 hřebíček
  • 6 neoloupaných stroužků česneku
  • 1 bobkový list
  • 15 odpeckovaných sušených švestek

Jak na to:

Omyjte a osušte kachní nohy. Rozřežte je v polovině tak, že se oddělující nohy a stehna. Do masa vetřete asi lžičku soli a nechte jej v lednici přes noc odpočinout.

Papírovou utěrkou otřete sůl a osušte maso. Rozehřejte těžkou pánev na vysokou teplotu, vložte kachní kusy kůží dolů a opečte, dokud nebude kůže hnědá, ale ne spálená. Otočte stehna a opečte je i na druhé straně. Jakmile jsou stehna opečená, vyjměte je z pánve a slijte vypečený tuk. Vypečený tuk uschovejte pro další použití, například opečné brambory


Nalijte do pánve víno a nechejte ho trochu povařit. Vařečkou odškrabujte výpečky, aby se uvolnily všechny ty chutné hnědé kousky .

Vraťte kousky kachny zpět do pánve a přidejte ostatní ingredience. Kapaliny by mělo být tolik, aby pokryla kachní stehna do tří čtvrtin. Pokud kapalina chybí, přidejte trochu vody nebo kuřecího vývaru.


Opečené stehna vraťte do pánce a přidejte všechny přísady. Kachní stehna musí být ve víně ponořena do třičtvrtiny kousků. Pokud nejsou, dolijte je trochou vývaru nebo vody.

Pánev přikřikryjte poklicí a při nízké teplotě nechejte kačení stehna pomalu dvě a půl až tři hodiny probublávat.
Dávejte však pozor, aby tekutina nevřela, ale jenom se odpařovala. Na délce dušení vlastně nezáleží. Je dobré kouknout pod poklici tak po hodince a během přípravy maso jednou nebo dvakrát otočit, až je maso takřka měkké.


Přiklopte pokličkou a duste při velmi nízké teplotě a za mírného probublávání asi 2-3 hodiny.
Během vaření kačenku kontrolujte a ujistěte se, že šťáva při vaření příliš nebublá a během dušení asi dvakrát kachní kousky převraťte . Během posledních 30 minut dušení přidejte asi 15 sušených švestek. Přikryté ještě vařte, dokud švestky nezměknou. Kachnička je hotová, když se maso lehce odlupuje od kosti.


Kačenka chutná se zelenými fazolkami a širokými nudlemi.


Tip:
Kachnu můžete připravit den nebo dva dny dopředu a uchovat ji v chladničce.

Původní recept najdete u Davida Lebovitze

Dobrou chuť!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.