Smažené kuřátko z Rakouska

3. ledna 2008 v 21:53 | Alena |  Chutně ze světa
Křupavá kuřecí klasika z Rakouska by měla být rozhodně zahrnuta do seznamu 100 nejslavnějších receptů z Evropy. Křupavé, zlatavé a uvnitř krásně šťavnaté.


Budete potřebovat:
  • 1 kuře (asi 1,2 kg)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce mléka
  • sůl a pepř
  • 200 g hladké mouky
  • 300 g strouhanky z čerstvých rohlíků
  • olej na smažení
  • 2 citrony
  • zelená petrželka

Salát a zálivka

  • 1 hlávka ledového salátu
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená paprika
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce posekané petrželky
  • sůl a pepř

Kuře omyjte, osušte a naporcujte na 8 dílů. Porce kuřete stáhněte z kůže, osolte a opepřete.

Naporcované, ochucené kuře obalte v mouce a přebytečnou mouku setřepte. Vejce rozšlehejte s olejem a mlékem a díly protáhněte rozšlehanými vejci. Kuřecí kousky lehce obalte ve strouhance, ale strouhanku nepřitiskujte.

Obalené kousky kuřátka vložte do horkého oleje, ale jen tolik dílů kuřete, aby v něm mohly volně plavat. Přikryjte, smažte asi 8 minut a poté odkryjte. Díly obraťte a dozlatova osmažte i z druhé strany 8-10 minut. Nejlépe a mnohem rovnoměrněji se kuře usmaží ve fritovacím hrnci.

Smažené kousky kuřete uchovejte v troubě předehřáté na 100º C, kde krásně dojdou.
Omytou a osušenou zelenou petrželku krátce (asi 1/2 minuty) osmažte v oleji.

Hotové kuře urovnejte na mísu, obložte pokrájeným citronem a dozdobte osmaženou petrželkou.
Vhodné jsou vařené brambory polité máslem.

Zeleninový salát:


Omytý salát natrhejte na kousky, okurku nakrájejte na plátky. Papriku rozpulte, vyjměte semínka a nakrájejte na nudličky. Z předepsaných přísad rozmíchejte zálivku. Připravte si salát, pokapejte ho zálivkou a posypte petrželkou.


Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Duli Duli | E-mail | Web | 7. září 2008 v 16:13 | Reagovat

Navštívila jsem tvé stránky.Recepty mě natchly tak,že určitě nějaký vyzkoušímj už zítra. Jen tak dál.Příjdu sem častěji pro inspiraci.

2 Petra Petra | 28. ledna 2009 v 13:06 | Reagovat

Líbí se mi , že tady máte fotky receptů, hned to člověka naláká to vyzkoušet .... jen tak dál !!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.