Slovenská kapustnica - Zelňačka

17. ledna 2008 v 9:09 | Alena |  Polévky

Co budete potřebovat

  • 1 sklenice kysaného nebo kyselého zelí (720 ml)
  • 1 hrst lesních sušených hub
  • 1 bujónová kostka
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • mletá pálivá paprika
  • 2 nožičky klobásy čabajkovitého typu
  • sůl
  • 1 kelímek zakysané smetany

Do vařící vody přidejte bujónovou kostku a vymačkané, scezené a překrájené zelí. Do vroucího vývaru přidejte houby, kmín, nové koření a bobkový list. Nechte přikryté na mírném plameni pomalu probublávat.

Z oleje a mouky usmažte zlatou jíšku a ke konci smažení k ní přidejte pálivou papriku. Když je zelí poloměkké, zahuštěte jíškou a znovu provařte.

Přidejte na kolečka pokrájenou klobásu a vařte ještě asi 20 minut. Zakysanou smetanu můžete vmíchat ihned nebo lžíci smetany dáte stolovníkům přímo na talíř.


P.S.
Pokud chcete kapustnicu obzvláť dobrou, uvaře v ní uzené koleno. Ale chuť uvařené čabajky v polévce docela postačí.

Dobrou chuť!
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 marmelada marmelada | 21. ledna 2008 v 16:03 | Reagovat

Tak už vím,  kde jsem dělala chybu, když se mi nedařila takhle slovenská kapustnica - nedávala jsem divoké koření. Zkusím ji takhle. Jisté je, že ta na obrázku vypadá jako ta z koliby. Dík!

2 Alena Alena | E-mail | Web | 21. ledna 2008 v 19:48 | Reagovat

Divoké koření je v této polévce fajn. Myslím, že nejlepší "grády" jí dá opravdu kvalitní klobása. Kuchařka jako ty to určitě zná.

P.S. Tvoje skvělé citrony mají u nás v ledničce stálé místo. Je to prima recept.

Zdraví Alena

3 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 24. ledna 2008 v 17:39 | Reagovat

Ahoj, Alenko,

nedávno jsem "studovala" Čirininu kuchařku a zjistila jsem, že ona dává do "kapustnice" nejméně tři stroužky česneku (řekla bych, že pro prohloubení chuti, ne proto, aby z toho uvařila česnečku) a taky brambory. Ty se ovšem neuvaří do žádoucího "rozpadava" s kyselým zelím, takže je vaří zvlášť.

Taky není špatné místo oleje použít na jíšku slaninu, která se vyškvaří na tuk. Tož tak.

                Hodně inspirace do budoucna přeje MM

4 Alena Alena | E-mail | Web | 24. ledna 2008 v 18:43 | Reagovat

Ahoj Major Milčák,

díky za přání i za cenné rady. Příště ji tak uvařím. Česnek, slaninka a jíška nemohou nic pokazit.

5 Hana Zemanová Hana Zemanová | E-mail | 7. července 2008 v 11:19 | Reagovat

Ahoj

6 Mirkaeva Mirkaeva | 29. dubna 2009 v 14:29 | Reagovat

Bezvadnej recept, ale rozhodně  s á d l o !!! Za to se přimlouvám, je to nesrovnatelné s olejem. Papapa Mirkaeva

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.