Selský guláš z Burgundska

2. ledna 2008 v 20:21 | Alena |  Hovězí maso

Na burgunský selský guláš budete potřebovat:
  • 1 kg hovězí kližky
  • 200 g libové uzené slaniny na malé kostičky nakrájené
  • 1 pikantní klobása
  • 1 kg cibule na drobno nakrájené
  • 300 ml suchého červeného vína
  • nastrouhaná kůrka ze ztvrdlé bagety
  • 300g zeleniny (mrkev, řapíkatý celer a petržel) na drobno nakrájené
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • trochu rozdrcené pálivé papričky (podle chuti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • několik pomletých jalovcových bobulek
  • špetka majoránky
  • 1 lžíce rybízového rosolu, nebo džemu
  • kůra z půlky vosku zbaveného citronu
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 200 ml našlehané šlehačky

Ve velkém kastrolu vyškvařte slaninu a na jejím tuku usmažte do sklovita cibuli. Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a prudce ho osmažte ze všech stran. Postupně přilejte víno.

Snižte oheň na minimum, přikryjte kastrol a vše pomalu duste (asi 2 hodiny). Maso musí být měkké, ale nesmí se rozpadat. Během varu sem tam míchejte a podle potřeby přilijte víno. 10 minut před koncem vaření přidejte klobásu a nastrouhanou kůrku z bagety.

V jiném kastrolu na rozpálený olej vložte zeleninu a osmažte ji. Přidejte sladkou papriku, rozdrcenou pálivou papričku, sůl a pepř, majoránku, jalovec, rybízový rosol, rajčatovou pastu, citronovou kůru a vše smažte za stálého míchání několik minut. Směs přidejte do kastrolu k hotovému masu a ještě chvíli povařte.

Nechejte úplně vystydnout a vmíchejte dovnitř šlahačku. Přikryjte a uschovejte v chladničce 2-3 dny před podáváním.
Horký guláš podávejte s bagetou.

Dobrou chuť!

Mohlo by Vás také zajímat:

Steak z DublinuIrský gulášRoštěnka s houbami

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.