Segedínský guláš

10. ledna 2008 v 11:17 | Alena |  Vepřové maso
Když se řekne maďarská kuchyně, mnozí mají na mysli segedínský guláš. Není tomu tak. Slavný guláš se zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Ať je to pravda či není, na segedínském guláši si můžete pochutnat.


Budete potřebovat:
  • 750 g vepřového plecka
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 navršená lžička papriky
  • kmín
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl
  • 1 sklenice kyselého nebo kysaného zelí (720 ml)
  • 1 kysaná smetana (230 ml)
  • 2 lžíce hladké mouky na zahuštění

Omyté a osušené maso rozkrájejte na kostky asi 3 centimenry velké. Oloupanou cibuli jemně nasekejte, vložte do hrnce do zahřátého oleje nebo sádla a jenom zpěňte, aby zůstala cibule světlá. Přisypte mletou papriku a zamíchejte.

Maso dejte na zpěněnou cibuli a krátce po všech stranách osmahněte. Přidejte koření, sůl a mírně podlijte vřelou vodou. Nechte dusit přikryté poklicí a občas zamíchejte. Asi po třičtvrtě hodiny přidejte k masu scezené kyselé zelí, (nechte si v hrníčku trochu láku ze zelí, kdyby bylo potřeba ještě trochu okyselit), zamíchejte a nechte vařit do změknutí.

Ve sklenici rozmíchejte studenou vodu s hladkou moukou a za stálého míchání guláš zahuštěte. Nechejte 20 minut provařit. Nezapomeňte míchat, v této fázi se zelí připaluje.

Dochuťte a případně přilijte trochu nálevu ze zelí.

Podávejte s houskovým knedlíkem a kopečkem kysané smetany.

Dobrou chuť!
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pepa Pepa | 27. dubna 2009 v 12:10 | Reagovat

segedinský guláš-čí je to výmysl?

2 Alena Alena | Web | 29. ledna 2012 v 21:42 | Reagovat
3 Segedín Segedín | Web | 10. února 2016 v 13:17 | Reagovat

V maďarsku jsem ochutnal pravý segedínský guláš a hned jsem si ho skusil připravit i doma. Díky za dobrý recept.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.