Rillons - škvarečky z Touraine

10. ledna 2008 v 14:33 | Alena |  Chutně ze světa
Rillons z Touraine není žádný francouzský šlechtic - jsou to největší škvarky na světě, francouzská specialita, a až ji ochutnáte, budete souhlasit s tvrzením pana de Pomiana, že je to nový zázrak. Přistupte k nim bez nedůvěry a nebudete zklamáni - protože nic podobného jste dosud nejedli. Koupíte-li si 1 kg vepřového hrudí, budete toho mít tak právě pro sebe - kupte tedy raději 2 kg, rillons se nezkazí ani neztratí ! Vepřové hrudí má být trochu prorostlé, ale rozhodně ne příliš tučné.
Achille Gregor - Muž v zástěře


Na Rillons budete potřebovat:
  • 1 kg vykoštěného bůčku i s kůží (nejlépe z vysokého konce)
  • 25 g soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml přírodního bílého vína
  • špetka tymiánu
  • 400 g syrového sádla na vyškvaření

Maso nakrájejte na 5 centimetrové kostky. Prosolte ho, vložte do kameninové mísy a nechejte alespoň 24 hodin v chladu proležet. Maso přikryjte poklicí nebo potravinovou fólií.


Do rozehřátého kastrolu s tlustým dnem vložte bůček, nalijte víno a nechejte chvilku povařit. Přilejte čerstvě vyškvařené vepřové sádlo. Podle originálního receptu sádlo nepatří, ale já měla bůček opravdu moc "dietní" a nepustil žádný tuk. Aby se mohly škvarečky koupat, rychle jsem vyšvařila čerstvé sádlo a škvarečky jím zalila. Připravovala jsem rillons již několikrát téměř bez sádla, pouze se 4 polévkovými lžícemi, ale tento poslední byl nejlepší.

Smíchejte škvarečky se sádlem a až začnou bublat, snižte teplotu a velmi pomalu nechejte 2-3 hodiny dusit. Nezapomeňte maso občas promíchat. Když je kůže natolik měkká, že se dá žvýkat, rillons jsou hotové.

Rillons promíchejte a vytáhněte pomocí děrované naběračky na talíř. Nebo můžete škvarečky naskládat do horké čisté sklenice, zalít sádlem a nechat zcela vystydnout. Ale to jen v případě, že chcete Rillons uchovat na pozdější využití, nebo chcete někoho obdarovat.


Škvarečky se mohou podávat horké nebo vychlazené.
Rillons jsou známé také jako Rillauds, Grillons nebo Rillots.
Rillons ve Francii podávají jako předkrm s jinými vepřovými specialitami. Origiální rillons se připravuje s bílým vínem Vouvray.

Rillons v sádle můžete uchovat na chladném místě několik týdnů. Sádlo je výborné i na opakování rillons nebo třeba na pečené brambory. Říká se, že čím víckrát sádlo používáte, tím jsou rillons chutnější. U nás sádlo nezbylo ani na brsmbory a ani na opakované rillons. Bylo natolik dokonalé, že se snědlo s čerstvým chlebem.




Dobrou chuť!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 10. ledna 2008 v 17:07 | Reagovat

to mi nedělej ;-)

to je kruté!

2 Alena Alena | E-mail | Web | 10. ledna 2008 v 18:43 | Reagovat

Bali, pro mě je to taky kruté. Můžu jen koukat. Ale ta vůně co se linula po bytě...však to znáš.

3 Bali Bali | Web | 10. ledna 2008 v 19:44 | Reagovat

ještě, že mám doma aspoň ten rijet :-))

4 Alena Alena | E-mail | Web | 11. ledna 2008 v 2:17 | Reagovat

Ano, Jeanův rijet je báječný!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.