Quiche Lorraine - Lotrinský koláč

5. ledna 2008 v 21:52 | Alena |  Chutně ze světa
Přestože quiche je nyní klasický pokrm z francouzské kuchyně, originální quiche vznikl v Německu. Původní quiche Lorraine pochází z venkova. Byl to otevřený koláč s náplní skládající se z vajec, smetany a uzené slaniny. Teprve později byl přidán sýr. Těsto bylo původně z chlebového těsta, ale později se vyvinulo do tenkého křehkého nebo listového těsta.

Dnes už je z původního quiche Lorraine více druhů quiche. Náplň může být s brokolicí, žampiony, šunkou nebo z mořských plodů. Vždy ale s vejci, sýrem a smetanou. Quiche se podává na oběd, snídani nebo večeři.


Na Quiche Lorraine (kiš loren) budete potřebovat:


Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • trochu soli
  • 4 - 5 polévkových lžíc studené vody

Náplň:
  • 200 g méně tučné slaniny
  • 220 ml smetany na šlehání
  • 3 vejce
  • 2 hrsti strouhaného tvrdého sýra
  • nastrouhaný muškátový oříšek

Nejdříve si připravte máslové těsto.
Máslo vyndejte z ledničky nejméně 30 minut před přípravou a rozkrájejte na malé kousky. Na vál nasypte mouku, uprostřed utvořte důlek, přidejte sůl a kousky másla. Všechny přísady rychle spojte rukou na drolící směs. Postupně přidávejte studenou vodu a rychle těsto zpracujte na hladkou a nelepící směs, ze které utvoříte kouli. Zabalte do potravinářské folie a nechejte odpočinout v ledničce nejméně 2 hodiny.

Těsto poté stlačte rukou na placku, nehněteme! a lehce rozválejte válečkem do kruhu tlustého asi 3 až 4 mm, opatrně vložte do máslem vymazané nízké koláčové formy. Těsto lehce přitlačte konečky prstů na dně formy i po stranách a přebývající těsto po okrajích odřízněte. Těsto propíchejte vidličkou. (Lze použít i koupené listové těsto nebo můžete  použít i vyválené listové těsto).

Na pánvi osmahněte ve lžící oleje slaninu. Nastrouhejte sýr a posypte těsto sýrem a slaninou. Rozšlehejte smetanu s vejcem, solí a mušktovým oříškem a smetanovou směs nalijte do formy.
Pečte v troubě při 200°C asi 35 až 40 minut.


Koláč rozkrájejte a podávávejte vlažný nebo i studený.

Dobrou chuť!
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 6. ledna 2008 v 16:09 | Reagovat
2 Alena Alena | E-mail | Web | 6. ledna 2008 v 18:13 | Reagovat

Bali,

okukuji tvoje stránky docela často a chystám se na upéct "Hruškový koláč od Michele". Musí být opravdu chutný.

3 Bali Bali | Web | 6. ledna 2008 v 19:15 | Reagovat

hmmm, moc mi u ní chutnal, taky se na něj chystám ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.