Linecký koláč (Linzer Torte)

12. ledna 2008 v 14:40 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Linecký koláč patří vedle Sachrova dortu k nejslavnějším výrobkům rakouského cukrářského umění. Má velmi starou tradici a první publikovaný předpis se uvádí z roku 1719. Mezitím mnoho cukrářů uplatnilo svou fantazii, takže dnes už nelze hovořit o jednom jediném a pravém receptu. Charakteristické však zůstává, že do těsta patří skořice a hřebíček.


Na linecký koláč budete potřebovat:
  • 150 g vychlazeného másla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g neloupaných strouhaných mandlí
  • 1 žloutek
  • 2 natvrdo uvařené žloutky, prolisované sítem
  • šťáva i kůra z jednoho citrónu
  • na špičku nože skořice a hřebíčku
  • špetka soli

Kromě toho:
  • 250 g malinové zavařeniny
  • 1 žloutek na potření

Smíchejte rychle všechny přísady a uhněťte hroudu. Zabalte ji do fólie a na hodinu dejte do chladu.
Ze dvou třetin těsta vyválejte plát 3 mm tlustý a vyložte jím (nejlépe rozevírací) formu o průměru 24 centimetrů. Přitom vytvořte okraj 1 cm vysoký. Zbytek odřízněte.

Koláč potřete malinovou zavařeninou. Ze zbývajícího těsta vykrájejte asi centimetr široké pásky a poskládejte na zavařeninový podklad jako mřížky. Potřete žloutkem a pečte 35 až 40 minut při 175º C.


Koláč nechte vychladnout ve formě - horký by se mohl rozlámat. Proto jej z formy vyjměte, až se těsto zpevní.

Dobrou chuť!
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.