Kuře Tabaka

27. ledna 2008 v 19:59 | Alena |  Chutně ze světa
Tradiční populární a jedinečné gruzínské kuře TABAKA je neobvyklé chuti a vůně a jedno z nejchutnějších a nejoblíbenějších úprav kuřecího masa. Je to rozplácnuté kuře, smažené na pánvičce a provoněné česnekem.

Tohle kuřátko jsem poprvé ochutala před třiceti lety. Byla k tomu skvělá příležitost a byl to báječný základ před akcí na moravský košt vína. Od té doby jsem ho připravovala mnohokrát a pořád nám chutná.


Co budete potřebovat:

  • 1 malé kuře 700 g (tak zní klasika, já měla 900 g)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml oleje
  • 4 lžíce másla

Jak na to:


Z kuřete odstraňte páteř, vnitřnosti a středovou prsní kost. Rozetřete česnek se solí, vetřete ho do kuřete z obou stran a z obou stran ho i opepřete.


Na pánvi rozehřejte olej s máslem a do rozpáleného tuku vložte kuře prsama dolů. Oleje musí být nejméně půlcentimetrová vrstva. Zatížíme hrncem s horkou vodou. Hrnec musí ležet dnem na kuřeti, nemá se však dotýkat stěn pánve. Pomalu opékejte asi 10 minut, kuře opatrně převraťte a dále opékejte také asi 10 minut. Čím větší kuře, tím je delší doba smažení.


Znovu převraťte a opékejte 15-20 minut. Kuře se připravuje na středním ohni, proto dávejte pozor, aby se olej s máslem nepřepaloval. Hotové kuře vyjměte z pánve a podávejte s chlebem a zeleninou.


Gruzínské kuře tabaka je jedno z nejchutnějších a nejoblíbenějších úprav kuřecího masa. Nám tohle malé a šťavnaté kuřátko rozhodně chutná.

Dobrou chuť!


Rada:
Nemáte-li tak malé kuře, klidně můžete připravit i z většího (1,30 kg). V tom případě ale opékejte rozpůlené kuře na polovinu. Doba smažení se malinko prodlouží. Rozhodně to na chuti neubere.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 marek marek | Web | 29. ledna 2008 v 0:02 | Reagovat

když já kůži nerad :)  vím, hodně lidí rádo, aspoň to mám komu dávat :)

2 Pepé Pepé | 29. ledna 2008 v 11:49 | Reagovat

Vypad to moc dobře, určitě to vyzkouším. Jen by mě zajímalo, co znamená "prsama dolů". Je to kůží dolů? A ten hrnec tam má být i po každém otočení? Dík.

3 Alena Alena | E-mail | Web | 29. ledna 2008 v 13:05 | Reagovat

Marek,

děláš dobře, když kůži nejíš. Je v ní hodně tuku, ale když ona je tááák strašně dobrá.

Pepé,

ano je to kůží dolů a hrnec se dává po každém otočení.  Přeji hodně úspěchů při přípravě a ať chutná!

4 Magdalena Rusková Magdalena Rusková | E-mail | 21. února 2008 v 10:57 | Reagovat

mňam

5 Evelyn Evelyn | E-mail | 28. února 2012 v 1:00 | Reagovat

Tak tento recept mi udělal obrovskou radost. Kuře tabaka jsem totiž jedla poprvé a bohužel zatím naposledy skoro před 40 lety v hodině vaření na základní škole. Tenkrát nás ho učila naše učitelka, kterou jsme měli i na ruštinu. Vím, že mi strašně moc chutnalo, ale zapomněla jsem recept a tak jsem ho sama nikdy neudělala, jen na něj často vzpomínám. Už jsem myslela, že ho nikdy neochutnám, že si ten recept třeba učitelka jen vymyslela. A teď vidím, že skutečně existuje. Co nejdřív koupím kuře a připravím. Moc děkuju autorce receptu. :-P

6 Alena Alena | Web | 28. února 2012 v 20:04 | Reagovat

[5]: Evelyn, jsem ráda že recept udělal radost. :-) Měli jste asi dobrou učitelku, to my měli ve škole vaření pouze na pomazánky. :-( Měj se moc hezky a ať kuřátko chutná !

7 Jana Kaděrová Jana Kaděrová | E-mail | Web | 28. dubna 2017 v 21:22 | Reagovat

Moc děkuji za recept, je tomu 55let co jsem poprvé ochutnala kuře Tabaka, v pražské vinárně Belvedér, kam jsme chodily s děvčaty z klubu (FC Kovo Praha), na večeři. Včera večer jsem s kamarády probírala dobrá jídla a já si vzpomněla na kuře Tabaka a tak jsem sedla k PC a našla Váš recept. Díky moc, s pozdravem Jana Kaděrová.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.