Jeanův Rillete

5. ledna 2008 v 1:51 | Alena |  Chutně ze světa
Tento recept je od jedné z autorek "Olivové kuchařky" - Dagmar Derré. Uvádí ho na svých stránkách. Nám moc chutnal, proto ho (s Dášiným svolením) uvádím.


Na rillete budete potřebovat dobré vepřové maso. Nejlépe směs několika druhů, plecko, krkovici a kotlety.

  • 2 kg masa
  • 1,5 kg syrového sádla
  • 75 cl vody
  • pepř
  • 30 g hrubé mořské soli (na 1 kg čistého masa 15 g, sádlo do masa nepočítáme)


Sádlo nakrájejte na kostky asi 3x3 cm. Maso na kostky o něco větší.

Sádlo vložte do hrnce a na velmi mírném plameni pomalu rozpouštějte a míchejte dokud lehce nezezlátne.

Po částech a za stálého míchání vložte maso. Poté zalijte vodou a promíchejte. Na středním plameni a za občasného zamíchání nechejte probublávat. Za hodinku zmírněte plamen na minimum a promíchejte. Hrnec uzavřete poklicí a nechejte opět bublat 3 hodiny.

Mezitím si připravte nádoby, ve kterých bude hotový rilette. Je vhodné mít různé velikosti. Nádoby vypláchněte vařící vodou a vysušte.

Po 3 hodinkách bublání přidejte sůl a máte-li, tak i kosti a kůži, což dodá tu správnou chuť. Opět dobře promíchejte a nechte bublat další 3 hodinky a to bez pokličky.

Ke konci vaření přidejte pepř, promíchejte, vypněte zdroj tepla a nechejte odpočinout.
Děrovanou naběračkou důkladně odstraňte kosti a kůže a nechejte asi hodinku vychladnout.
Poté seberte tuk, který si uchováte ve sklenici. Rozvařené maso několik minut promíchávejte a pak děrovanou naběračkou rozdělte do připravených nádob.


Nechte chvilku odstát a zalijte částí odebraného tuku. Tím se povrch uzavře. V chladné místnosti nechejte vychladnout. Druhý den zakryjte voskovým papírem a uchovejte asi týden v lednici.

Rillete je také možno zamrazit, ale nejlépe až po dvou dnech v lednici.
Rillete z lednice vyjměte asi 30 minut před konzumací. Nejlépe chutná na opečeném chlebu.

Dobrou chuť!


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 5. ledna 2008 v 8:33 | Reagovat

mňam ;-)

dnes jsem ho mimořádně nesnídala, ale ty fotky mě nutí si jít namazat aspoň kousek toastu!

2 Alena Alena | E-mail | Web | 5. ledna 2008 v 9:37 | Reagovat

Bali, my ho měli i s vařenými brambory a taky to nemělo chybu!

3 Bali Bali | Web | 5. ledna 2008 v 10:13 | Reagovat

znám, znám, mňam, mňam

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.