Bryndzové halušky

11. ledna 2008 v 15:49 | Alena |  Sýrové pokrmy
Kdo by neznal slovenské halušky?

Existuje mnoho receptů na halušky. Ty nejznámější halušky jsou bryndzové.

Halušky jsou jedním z nejznámějších pokrmů Slovenska. Je to jídlo, které má tradici.


Na halušky budete potřebovat

  • 750 g oloupaných brambor (3 větší brambory)
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 400 g bryndzy
  • 100 - 150 ml mléka
  • 150 g oravské slaniny

Brambory oloupejte, omyjte ve studené vodě a nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte polohrubou mouku, sůl, vejce a nakonec hladkou mouku. (Záleží na vodnatosti brambor, hladkou mouku přidávejte opatrně). Vypracujte těsto, aby se oddělovalo od mísy. Mělo by být lehké a lehce lepivé.

Než vám začne vařit voda, v menší misce dohladka vymíchejte bryndzu a mléko.
Na pánvičce vyškvařte na kostičky nakrájenou oravskou, nebo jinou vámi oblíbenou a voňavou slaninku. Škvarečky musí být křupavé!

Do většího množství vroucí a osolené vody vytlačte přes cedník -  "haluškovadlo" malé nočky. Vodu s haluškami nechejte povřít. Jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou napovrch.

Halušky sceďte a propláchněte ve studené vodě.

Servírujte uvařené halušky, přelité bryndzovou zálivkou a posypte vyškvařenou slaninou. Musíte je pořádně omastit vypečeným tukem.

Nebo můžete taky scezené a propláchnuté halušky ve větší míse přelít vyškvařenou slaninou, polít zálivkou - bryndzou a všechno dobře promíchat. Hotové halušky můžete podávat.

Dobrou chuť !

Tradičně se podává s mlékem nebo s ovčím kyselým mlékem - žinčicou.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 LEnussa LEnussa | Web | 11. ledna 2008 v 15:51 | Reagovat

Ahooj,mas super blooog...krasnucky...ale mam pre teba taku laskavost...hlasuj za mna cize za Lenussu na tejto straanke http://hugasek.blog.cz/0801/1-kolo-sonb#komentare Dakujeem strasnee mooc ♥

2 Jindřich Jindřich | 13. června 2009 v 17:26 | Reagovat

Zapíjet možno též borovičkou. Vřele doporučuji.

3 Honza Honza | 30. října 2009 v 19:49 | Reagovat

Jednou jsem byl na Slovensku  a dostal jsem od jedné mladé rodiny pozvání na halušky s brynzou.Mladá žena mi řekla,že
takové halušky jako vaří její stará mama
jsem ještě nejedl.Měla pravdu!Byla to mňamka!Občas jsem si je dal v restauraci ale takové halušky jako vařila ta slovenská starí mama snad neuvaří nikdo!

4 Alena Alena | E-mail | Web | 20. dubna 2010 v 7:38 | Reagovat

Honzo, nemáš recept ?
Tyhle halušky jsou od mého slovenského zetě. Je to jeho rodinný recept, který má od své matky. Já si myslím, že taky hodně záleží na chuti brynzy – podle mého zetě je nejlepší květnová z Turčianských Teplic a taky záleží na chuti uzené slaniny. Pokud není domácí, je nejlepší (podle zetě) oravská slanina. Podle mě, je ale úplně nejlepší originál anglická slanina, ale česká neee. ;-)

5 Detvan Detvan | 9. dubna 2012 v 2:11 | Reagovat

Moja mama zna tie najlepsie :P A nepodelim sa :-D aj ked najlepsie je pivo na to :-D

6 Alenko Alenko | 9. dubna 2012 v 2:13 | Reagovat

Ta slanina to je jedno, musi byt co najsilnejsia, a ta bryndza je naj ked je majova :) To mas pravdu :))

7 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 12. ledna 2017 v 23:21 | Reagovat

Jen bych doplnil, že ti co nemají haluškovač, mohou těsto odkrajovat z prkénka. Je to trochu piplačka ale jde to. Jinak já míchám bryndzu se zakysanou smetanou, ale je to pak dost kalorická bomba :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.