Boží milosti

21. ledna 2008 v 14:43 | Alena |  Moučníky a dezerty
Boží milosti a koblihy jsou tradičním sladkým masopustním pečivem


Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce bílého vína
  • 2 a 1/2 lžíce navršené kysané smetany
  • 1/4 lžičky citrónové kůry
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení


Na vál dejte všechny ingredience, kromě oleje na smažení a cukru na obalení.


Těsto dobře propracujte. Tato práce trvá asi 10 minut. Je potřeba ji dodržet a dobře vypracovat, aby se v konečné fázi "lístkovalo". Hotové těsto zabalte do průhledné fólie a nechte v chladnu alespoň hodinu odpočinout.


Z hroudy těsta odkrojte asi 1/5 a postupně na vále tenoučce vyválejte.

Rádlem nařežte obdélníky nebo jiné tvary a uprostřed prořízněte. Je dobré vyválené a nakrájené kousky přikrýt a nechat ještě 10 minut odpočinout.


Boží milosti smažte ve větším množství oleje nebo sádla do zlatova. (Říká se, že milosti smažené na dobrém sádle jsou nejlepší).

Usmažené milosti odkládejte na papírový ubrousek, aby se vsáknul přebytečný tuk. Ještě teplé je posypte moučkovým cukrem.



Dobrou chuť!
 


14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Žufanka Žufanka | Web | 21. ledna 2008 v 17:35 | Reagovat

Pane Bože na nebi! :) Trpím!!! Nemám doma vajíčka, tak budu s touhle mňamkou počkat do zítřka... Ehm.

2 Alena Alena | E-mail | Web | 21. ledna 2008 v 19:57 | Reagovat

Hezkýýý, máš básnický talent, krásně se to rýmuje. :)

Držím pěsti, ať se milosti podaří! Doufám, že budou chutnat.

3 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2008 v 22:20 | Reagovat

Jasná známka, že se blíží masopust :-) Dáme masu "vale" a vrhneme se na boží milosti či masopustní koblihy. To musela být vůně, když se to smažilo :-)

4 Alena Alena | E-mail | Web | 21. ledna 2008 v 22:41 | Reagovat

Vonělo to, vonělo. :-) Ale měla jsem smažit rovnou ze dvou dávek. Jen se po nich zaprášilo.

5 Zdeňulka Zdeňulka | 17. května 2008 v 15:56 | Reagovat

Boží milosti jsou skvělé vždycky mi je dělávala babička, ale recept sem nikde nemohla najít. Máš bezvadnou stránku je to opravdu skvělé a křehotiny právě peču, nádherně voní:) mockrát děkuji:-)

6 Alena Alena | E-mail | 17. května 2008 v 19:25 | Reagovat

Zdeňulko, díky za milý komentář. Doufám, že se křehotiny podaří a že budou chutnat!

Hezký den!

7 Pavel Pavel | 22. ledna 2009 v 0:27 | Reagovat

Jak se to zpracovává aby se lístkovalo? Prosím poradí mi někdo? Děkuji

8 Maruška Maruška | E-mail | 23. ledna 2009 v 19:34 | Reagovat

V masopustním čase je dělám skoro každý rok a také kohlihy.Pavle těsto musíš zpracovávat poctivě 10 minut jak uvádí recept a dát odpočinout do lednice na hoďku pak lístkuje.Chce to číst bedlivě recepty.

9 Pavel Pavel | 25. ledna 2009 v 19:55 | Reagovat

Maruško, ahá, já myslel jestli se neskládají jako u trubiček. Takže už rozumím a děkuji.

10 Al.s Al.s | 9. května 2009 v 17:53 | Reagovat

JA CHCI TAKY OCHUTNAT POŠLI VZOREK PLEASE

11 Amy Amy | E-mail | Web | 4. prosince 2009 v 4:17 | Reagovat

Sorry to add in English; I don't speak Czech! Amazing that I stumbled across this. I just did a post on bozi milosti (all we know it as is "miloste") and I couldn't find anything like it on the web — until now!

The one my grandma (she was from somewhere in Bohemia) made used butter instead of sour cream, whole eggs instead of egg yolks, and, the big change, BEER instead of rum and wine!

Have you ever heard of someone making these with beer? Why do you think they did that?

12 Monika Monika | 11. února 2010 v 11:26 | Reagovat

Hello,

because the bitter taste of beer help to ballance the taste of fried food:).

13 Ivona Ivona | E-mail | 16. února 2010 v 21:59 | Reagovat

Ahoj, odjakživa se u nás ve Šlapanicích dělali Boží milosti v kulaté otevírací děrované formě (jako 2 menší cedníky proti sobě). Takže to byly na konci vyfouknuté koule. Zdravím

[12]:

14 Alena Alena | E-mail | Web | 12. dubna 2010 v 21:00 | Reagovat

Ahoj Ivono,
to jsem ještě neslyšela. Milosti musí být na pohled moc pěkné. Díky za rozšíření mých znalostí. :-)

15 Alena Alena | E-mail | Web | 14. dubna 2010 v 10:38 | Reagovat

Hi Amy,
u can make it from beer, wine and rum aswell. Rum is for the fragrance and also helps to mimimalized the fat. So they're not so fatty. Ur grandma was probably from southern part of Moravia if she called them "miloste"

16 štěpánková O. štěpánková O. | E-mail | 20. května 2010 v 20:35 | Reagovat

Ahoj,všem--takže nádherné fotky,adekvátní chvála a spokojenost zde na netu a u nás doma (po tom co jsem navodila těšící náladu na dobrůtku) zavládlo chmurné zklamání, neboť jako jeden ze zde píšících jsem zjistila,že jsme bez vajec(myslím slepičích). Takže asi zítra,no aspoň to dostane mladý za maturu. Zdraví Štěp.

17 Alena Alena | E-mail | Web | 20. května 2010 v 23:03 | Reagovat

Ahoj, tak ať se zítra povedou a chutnají! :-) A matura ať dopadne dobře!

18 GuyDiana25 GuyDiana25 | E-mail | Web | 11. května 2012 v 1:15 | Reagovat

If you are willing to buy a car, you will have to receive the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a>. Moreover, my brother always utilizes a auto loan, which supposes to be really firm.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.