Hospodský vepřový guláš

16. prosince 2007 v 10:19 | Alena |  Vepřové maso
Základem dobrého guláše je dobré maso. Při přípravě guláše je důležitý správný poměr masa, cibule, ale i správné opražení cibule a červené papriky. Poměr masa a cibule: na 1 kg masa počítáme 500 g až 750 g cibule. Cibule je nejchutnější, když ji usmažíme na dostatečném množství vepřového sádla. Papriku smažíme minimálně a jen pár vteřin. Ihned ji podlijeme vodou, aby nezhořkla.

Co budete potřebovat:

  • 700 g vepřového plecka
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 350 g cibule
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • pepř
  • sůl
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 větší bobkový list
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 chilli papričku nebo feferonku nebo podle chuti
  • 1 kostka masového bujonu
  • 2 menší stroužky česneku
  • vrchovatá lžička majoránky

Jak začít:


Očištěnou cibuli nakrájejte na drobné kostičky . Vepřové maso omyjte, očistěte od přebytečného
tuku a nakrájejte na kostky 3x3 centimetry .
V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte cibuli spolu s celým kmínem a nechejte ji osmahnout skoro do tmavohněda. Udělá v guláši tu správnou barvu i chuť.


Když je cibule hotová, snižte plamen na minimum, nasypte mletou papriku, zamíchejte a přidejte kostky masa. Krátce a zprudka osmahněte. Základ guláše zalijte vroucí vodou. To vše musí být rychle, aby paprika nezhořkla. Vody dejte jen tolik, aby ze základu vykukovaly špičky masa. Osolte, přidejte rajčatový protlak, pepř, nové koření, bobkový list. Podle chuti můžete přidat i chilli papričku.
Přikryjte poklicí a převeďte k varu. Snižte teplotu a guláš nechejte pomalu vařit asi 1 hodinu.

Pokud budete muset v době dušení přidávat vodu, tak pouze tehdy, jestli je voda již zcela vyvařená. Používejte vždy vodu vařící.

Když je maso téměř měkké, přilijte vroucí vodu podle porcí guláše a rozdrobte do guláše masový bujon. Vepřový guláš zahustěte hladkou moukou, kterou rozkvedláte asi v 1 a 1/2 dl studené vody. Za stálého míchání pomalu přilévejte do vroucího guláše.

Guláš nesmí být hustý, jinak nevystoupí napovrch tuk! Pomalu a na nejmenším plameni nechejte ještě 20 minut (bez poklice) guláš velmi pomalu probublávat. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a majoránku.


Kdo má rád ostrý guláš, naseká nožem chilli papričku nebo feferonku a posype si maso i šťávu na talíři.

Dobrou chuť!
 

18 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 7. května 2012 v 16:36

Hezké gulášové téma :-) Dnes nás políbila stejná múza, protože já před chvilkou také přidala recept na jeden vepřový voňavý guláš.
Ten tvůj vypadá opravdu velmi lahodně a nelze ho hodnotit jinak než kladně :-)

2 Alena Alena | Web | 8. května 2012 v 7:52

[1]: Ano, hezké téma to je a myslím si, že i vděčné. S dobrým gulášem se člověk zavděčí vždycky :-)

3 Vladimír Vladimír | 9. února 2013 v 17:39

Zdravím..Muj první guláš co vařím podle vašeho receptu který je skvěle popsaný..mohu jen dodat..Prefektní :-)

4 Alena Peková Alena Peková | E-mail | 9. února 2013 v 17:45

Vladimíre, jsem ráda, že guláš chutnal. :-) Děkuji za komentář!

5 JUNGULIUS JUNGULIUS | 11. února 2013 v 12:22

STE PANÍÍ KUCHARKA KLOBOUK DOLU :-)

6 romana romana | E-mail | 5. května 2013 v 9:22

VÝBORNÝ VŠEM CHUTNAL :-)

7 Robert Robert | E-mail | 18. března 2014 v 10:58

je vinikajici manželka mne pochvalila dekuji za recept :-P

8 Nikola Nikola | E-mail | 29. března 2014 v 11:15

Gulášek je výbornej ! Dělám již po čtvrté, na přítelovo přání :-)

9 Jiří Horík Jiří Horík | E-mail | 10. února 2015 v 7:04

Autorovi receptu. Prosím když neumíte vařit bez kostky bujónu, tak si tak klidně vařte doma a nešiřte tyto zvrhlosti mezi prostý lid.

10 zdeněk zdeněk | E-mail | 10. května 2015 v 12:34

vařím ho právě teď a už to voní

11 miras miras | 5. června 2015 v 11:14

vždycky se najde závistivec,kterého mrzí,že tento vynikající recept není jeho...dle ohlasu zdejšího osazenstva bych soudil,že ten prosťáček je tu jen jeden a drze mluví za všechen prostý lid :-?

12 Jarda Jarda | E-mail | 16. června 2015 v 11:01

Moc mě chutnalo,recept je opravdu výbornej :-)

13 Jarda Jarda | E-mail | 16. června 2015 v 11:04

[9]: Závistivec je asi všeznalec,takový lidi patřej ůplně jinám...

14 Adam Adam | E-mail | 17. července 2015 v 14:08

V seznamu není poznamenaná mouka a v celém  postupu pak není uvedeno její množství. Díky

15 Karfigol Karfigol | E-mail | Web | 30. července 2015 v 8:20

Kostka bujónu za mě šílenost není, je pravda, že kotlíkový z ohně chutná jinak, tam jí také nedávám, tam vynikne uzené aroma z ohně. Kdo ještě nemá kotlík? https://www.dommo.cz/

16 maxík maxík | 31. července 2015 v 13:37

kostku bujonu někdo považuje za něco strašného...v tomto případě je takto udělaný gulášek opravdu skvělá mnamka...bujon neřešit...

17 Martin Martin | E-mail | Web | 7. září 2015 v 10:08

My to také zkoušeli z bujónem, ale teď dáváme místo něj normálně hovězí vývar, chuťově je to ještě lepší.
V té kostce bujonu je stejně hlavně sůl, co si budeme povídat. Na druhou stranu - když to má být hospodský guláš, tak tam ten bujon tak nějak patřit asi musí ... :)

18 Maruška Maruška | E-mail | 14. září 2015 v 9:04

Guláš výborný akorát mi přijde zbytečný ten bujon  a zahušťuji ho chlebovou střídou a když je málo tak pak teprve přidám trošku vody s moukou.

Komentáře jsou uzavřeny.