Vepřové steaky a růžičková kapusta se slaninou

26. prosince 2007 v 13:57 | Alena |  Vepřové maso

Co budete potřebovat
  • 4 vepřové steaky z kýty
  • 2 lžičky kremžské hořčice
  • 50 g měkkého sýra typu apetito
  • 4 lžíce kvalitní zakysané smetany
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a pepř na dochucení
  • 450 g kapustiček
  • 6 plátků anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje nebo másla
  • pepř
  • sůl

Kvalitní růžičková kapusta je z malých hlaviček. Velké hlavičky jsou tuhé a také hořké.

Kapustičky netrapte dlouhým vařením, ani je nezahušťujte do konzistence omáčky.


Odstraňte vrchní lístky, vložte do osolené vroucí vody a vařte 10 - 12 minut. To je dostačující doba. Vařením a pečením se vitaminy a kyselina listová ničí, proto růžičkovou kapustu nevaříme příliš dlouho, postačí jen pár minut. Někdy dokonce stačí spaření horkou a osolenou vodou, ale jen pokud jsou růžičky malé a čerstvé.

Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a na lžíci oleje osmažte dokřupava. Uvařené kapustičky rozkrojte na polovinu a polijte voňavou a vyškvařenou slaninou.


Maso naklepte, jemně postříkejte balzamickým octem a nechte v chladu odpočinout.


Osolte a opepřete steaky. Potřete je prolisovaným česnekem a dejte do zapékací nádoby.
Steaky vložte do předem vyhřáté trouby na 200º C . Takto připravené vepřové steaky pečte čtvrt hodiny.

Mezitím promíchejte hořčici, sýr a smetanu. Směsí potřete vepřové steaky a vraťte je ještě na pět minut do trouby, aby se sýr roztavil a zezlátl.

Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Marie Marie | 15. dubna 2010 v 19:58 | Reagovat

To je moc pěkný recept, kapustičky miluji a takto upravené jsou určitě moc chutné.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.