Teplý čočkový salát

27. prosince 2007 v 12:27 | Alena |  Saláty
Na Nový rok alespoň jedno jídlo z čočky. A dalších dvanáct měsíců vás peníze nepustí.
Není to však jediný důvod, proč si dát čočku. Její předností je vysoký obsah bílkovin, minerálů, vitamínů skupiny B, organických kyselin a lecitinu. Často se doporučuje při odtučňovacích kůrách, protože snižuje obsah cukru v krvi, podává se také při chudokrevnosti, měknutí kostí či potřebě snížit hladinu cholesterolu.


Na čočkový salát budete potřebovat
  • 250 g čočky
  • 100 g na kostičky nakrájené mrkve
  • 100 g na kostičky nakrájené anglické slaniny
  • 1/2 nasekané středně velké cibule
  • sůl
  • pepř
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 50 g másla
  • 1 ledový salát
Zálivka
  • 30 g hořčice
  • 2 lžičky octa
  • čerstvě mletý pepř
  • 2-3 lžíce oleje
  • 3 lžíce sekané petrželky

Čočku namočenou přes noc do studené vody propláchněte. Rozpusťte máslo, osmahněte na něm cibuli, slaninzu a mrkev. Přidejte čočku, vše zalijte vývarem a přikryté pokličkou pomalu vařte 30-35 minut doměkka. Hořčici, ocet, pepř a sůl pečlivě šlehejte a postupně přidávejte olej. Ještě teplou čočku promíchejte se zálivkou. Podávejte na podkladu z listů ledového salátu.

Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 13. března 2009 v 18:13 | Reagovat

Na luštěniny nemám odhad - na kolik je to prosím porcí? :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.