Smažený sýr bez smažení

13. prosince 2007 v 14:17 | Alena |  Sýrové pokrmy


Na internetu jsem našla spoustu receptů na smažený sýr bez smažení. Přiznám se, že mne to lákalo už pro zajímavost a taky proto, že není potřeba dostávet do sebe tolik tuku. Cholesterol je hrozba a tak bychom si ho měli trošku hlídat po středním věku asi všichni.


Budete potřebovat
  • 1 kg brambor
  • rozmarýn nebo jiné vaše oblíbené bylinky
  • sůl
  • olivový olej
  • 4 malé zapékací misky, klidně postačí i čajové šálky
  • 4 vajíčka
  • 250 g sýra Eidamské cihly nebo polovinu cihly a polovinu třeba Hermelínu nebo s modrou plísní nebo šunky
  • tuk a nasucho opražená strouhanka na vymazání misek


Oloupané brambory nakrájejte na plátky silné asi 3 milimetry. Naskládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Osolte a posypte - nejlépe čerstvým rozmarýnem. Pokud nemáte, můžete dát sušený. Pocákejte trochou olivového oleje a šup s tím do rozpálené trouby. Pečte na střední teplotě asi 20 minut.


Zatím si připravte zapékací misky nebo šálky a důkladně! vymastěte máslem či jakýmkoli podobným tukem. Dobře vysypte strouhankou, kterou jste si předem opražili nasucho na pánvi.

Sýr jemně nastrouhejte, šunku nebo salám jemně nasekejte. (Hermelín jsem nakrájela na 1 cm kostičky). Do každé misky dejte na dno trochu strouhaného sýra, na to trochu nasekaného salámu, každý druh sýru můžete také vrstvit. Prostě ve vrstvení a kombinaci se meze nekladou.

Pak do každého vyklepněte jedno vajíčko a posypte vrstvou šunky nebo salámu a nakonec vrstvou sýra.

Misky vyrovnejte do pekáčku s vysokým okrajem a do pekáče nalijte vařící vodu. Pekáč vložte do horké trouby a při maximální teplotě pečte asi 15 minut.

Po vytažení z trouby nechejte pár minut stát. Nožem uvolněte vnitřní strany misky a pak vyklepněte na talíř.

Dobrá je k tomu tatarská omáčka.

Dobrou chuť!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Marie Marie | E-mail | 10. března 2009 v 13:51

Smažený sýr

2 Mirka Křížková Mirka Křížková | E-mail | 25. března 2010 v 13:29

No to je opravdu na snížení cholesterolu-hermelín/tučný/,VEJCE/mají hodně cholesterolu/,salám/to je opravdu špatný/, eidam/a co nejlépe tam dát 45%?/a konečně tatarka!!!!Hlavně, že nesmažíme, to si opravdu snížíme příjem cholesterolu.Víte vůbec co se jí při vyšší hladině cholesterolu?Asi ne, protože jinak by ten recept vypadal jinak.

3 Alena Alena | E-mail | Web | 28. března 2010 v 8:24

Mirko,
můžeš použít nízkotučný hermelín nebo nízkotučný eidam. Místo salámu šunku z krůtího masa.

Vejce - z nejnovějších zkoumání vyplynulo, že cholesterol obsažený ve vejcích nemá tak špatný vliv na hladinu celkového krevního cholesterolu. (Trojice korejských vědců z Kansas University v USA zjistili, že varování před konzumací vajec pro jejich vysoký obsah cholesterolu jsou mylná. V roce 2001 udělila prestižní lékařská společnost The American Heart Association vejcím „milost“).

Existuje bezvaječná tatarská omáčka tofunéza, obsahující jen 12 % tuku.
Hlavní surovinou tofunézy je tofu – výrobek ze sójových bobů.

4 vareni-pro-zabavu vareni-pro-zabavu | 18. listopadu 2010 v 23:50

Tohle musím zkusit

5 stokli stokli | E-mail | 17. června 2012 v 22:01

Dobrý večer,chtěla jsem se Vás zeptat,kde jste sehnala tak pěkné misky na zapékání? Váš blog je skvělej a líbí se mi úplně všechno. Děkuji Stokli :-)  :-)  :-)

6 Alena Alena | E-mail | Web | 17. června 2012 v 22:30

[5]: Dobrý večer! Já mám misky už opravdu dlouho, koupila jsem je v Hypernově. Ale nyní je prodává paní Dagmar Derré ve Francouzském obchůdku. http://olivovakucharka.webgarden.cz/francouzsky-obchudek.

Dneska do půlnoci dává na všechno 25% slevu.

Děkuji za milé hodnocení a za návštěvu! :-)

7 stokli stokli | E-mail | 18. června 2012 v 22:18

Také děkuji :-) :-)  :-)

Komentáře jsou uzavřeny.