Kung Pao

20. prosince 2007 v 15:25 | Alena |  Chutně ze světa
Čínská kuchyně se pomalu ale jistě stává součástí našeho jídelníčku a zabydluje se stále více v našich domácnostech a kuchyních.
Pokrmy připravované podle předpisů staré čínské kuchyně mají na celém světě zvuk opravdového gastronomického zážitku. Nikdy hosty nezklamou, jsou vždy vkusně upraveny, vždy z čerstvé zeleniny a kvalitního masa a jen krátce tepelně upravované, což je trendem dnešního zdravého způsobu stravování.
Nejoblíbenější přílohou je rýže. Vaří se nebo dusí bez dalších přísad, tedy nesolí se ani nemastí. Je to proto, aby se neovlivňovala chuť základního pokrmu.


Na kuřecí Kung Pao budete potřebovat:

  • 500 g kuřecích prsíček nebo vykostěných kuřecích stehen
  • 3-5 sušených červených chilli papriček zbavených semínek
  • 50 g pražených nesolených burských oříšků
  • asi 3cm čerstvého zázvoru
  • 1 česnek na jemné plátky nakrájený
  • 1 bílek trochu našlehaný
  • 1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky

Omáčka:

  • 2 lžíce tmavé čínské sójové omáčky
  • 1 lžíce čínského rýžového vína nebo sherry vína
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička rýžového nebo vinného octa
  • 1 lžíce škrobu
  • 4 lžíce kuřecího vývaru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • olej na smažení

Nakrájejte maso asi na 2 a 1/2 centimetrové kousky. Přidejte sójovou omáčku, škrob a trochu našlehaný bílek. Vše dobře promíchejte a nechejte 30 minut odpočinout v chladnu.

Mezitím si připravte zbytek ingrediencí, což je velice důležité.
V misce smíchejte všechny ingredience. Odkrojte stopku papriček, rozkrojte ji na půl a seškrábněte z nich semínka. Nakrájejte je na centimetrové čtverečky. Oloupejte zázvor a nakrájejte nebo ho nastrouhejte na tenké nudličky. Česnek nakrájejte na tenké plátky.

Ve woku rozehřejte lžíci oleje a opražte na něm burské oříšky. Pozor, nespálit je! Dejte je stranou a přilijte do woku olej. Postupně v něm usmažte kuřecí kousky. Vyjměte maso a slijte olej.

Rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte chilli papričky a osmažte je. Přidejte zázvor, maso a za stálého míchání vše rychle osmažte. Zamíchejte ingredience pro omáčku a nalijte ji na maso. Za stálého míchání nechte vše zhoustnout. Nakonec přidejte burské oříšky.


Pod pojmem čínská kuchyně se ve skutečnosti skrývá několik odlišných škol. Jejich rozdíly jsou založeny na geografické poloze. Odlišují se nejen způsobem přípravy jídel, ale také použitými surovinami. Obecně rozdělujeme čínskou kuchyni na čtyři základní typy - kantónská, pekingská, šanghajská a sečuánská.
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 romana romana | 8. července 2008 v 12:25

"Čínu" miluju a jen mě zaráželo, že v těch asijských restauracích nemají připečený ty kousky masa...což se mě doma vždycky stávalo a přece jen to nebylo ono ikdyž všechno ostatní bylo OK. Tak jsem po různých způsobech smažení...pomalu, trchle na woku, na obyč pánvi, na litinové atd atd dala na pánev trochu vývaru...okořenila dle chuti (dala jsem sojovku, worčestr a pod) a maso nekrájené na kostky, ale na malé filetky dala podusit, pak jsem vývar vysmahla a zalila trochou škrobu a TO NĚMĚLO CHYBU...od té doby čínu jinak nedělám.

Komentáře jsou uzavřeny.